Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Honvédelmi miniszter: „megváltozott a biztonsági környezet”

Kecskemét, 2022. november 9. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (b3) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát (b) katonai tiszteletadással köszöntik az egységes alapkiképzést teljesítõ önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételén Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison 2022. november 9-én. MTI/Bús Csaba
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szalay-Bobrovniczky szerint ez a véres háború, a migrációs nyomás, valamint a szankciók miatti gazdasági válság következménye.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az egységes alapkiképzést teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos állomány katonai eskütételén, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison kiemelte: “megváltozott a biztonsági környezet”, hiszen a szomszédban egy szűnni nem akaró, véres háború zajlik, a déli határok mentén fokozatosan nő a migrációs nyomás, és gazdasági világválság van kibontakozóban “a kivetőt a kivetettnél jobban terhelő” szankciók hatására.     

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Hangsúlyozta: más országok fegyvert szállítanak, ezzel szemben a magyar kormány fegyverszünetre szólít fel, és arra biztat mindenkit, üljenek tárgyalóasztalhoz, és közben folyamatosan fejleszti a nemzeti haderőt az ország biztonsága érdekében.

Az eskütételről azt mondta: “most 111 magyar fiatal az élete árán is hitet tett a haza fegyveres szolgálata mellett”. A honvédelmi miniszter szerint “fontos és történelmi pillanatban hozták meg ezt a jelentős döntést”. Magyarország ugyanis 2017-ben modernkori történelmének legnagyobb mértékű haderőfejlesztési programjába kezdett, amelynek során az eszközök teljes megújítása és infrastruktúrafejlesztés mellett a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a katonák megfelelő körülmények között teljesíthessék szolgálatukat.

“A békéhez erő kell”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: az eskütételen részt vevő honvédek egy katonanemzet leszármazottjai. Folytatják azoknak az értékeknek a védelmét, amelyet elődeik lefektettek és amelyek mellett kiálltak. A miniszter azt kérte a katonáktól, hogy ezekre a tradíciókra építve legyenek elszántak, mutassanak példát másoknak is, “hogy folytatódhasson ez a generációs lánc, mert a békéhez erő kell”.

Emlékeztetett arra, hogy a most esküt tett katonák már egy magasabb szintű, hosszabb és egységesített alapkiképzésen vesznek részt. Egy olyan rendszerben tanulnak, amelyben kevesebb az elméleti és több a gyakorlati képzés, ami szintén azt bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség megújul, fejlődik – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka szerint a most esküt tevők biztosan helyt fognak állni és valóban a hazáért fognak szolgálni.
Az altábornagy megköszönte, hogy úgy döntöttek, többet tesznek a hazáért, és ezért a Magyar Honvédséget választották.

MTI