Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Nem árulta el a hongkongi vezető, hogyan kerülhetik el az újságírók a letartóztatást

Az Apple Daily című hongkongi lap legfrissebb számát rakodja egy munkás egy hongkongi nyomdában 2021. június 18-án, egy nappal azután, hogy a lap ügyvezető igazgatóját, Royston Csov Tat Kuenát és további négy felsővezetőt a nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített "külföldiekkel való összejátszás" gyanúja miatt őrizetbe vették. Az Apple Daily válaszul 500 ezerre növelte a példányszámát. MTI/AP/Kin Cheung
not image

Nagy Noel

2021. június 22. - 15:17

Carrie Lam, Hongkong vezetője szerint nem tekinthető a sajtószabadság elleni támadásnak a demokráciapárti Apple Daily szerkesztőinek és vezetőinek letartóztatása, valamint vagyonuk befagyasztása.

Lam ráadásul nem volt hajlandó elárulni az újságíróknak, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy elkerüljék a hírhedt és jogilag értelmezhetetlenül definiált nemzetbiztonsági törvény megsértését – írja a The Guardian.

Soron kívül Orbán Viktor: a Nyugat ma a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán

A nemzetbiztonsági törvénynek azért is van jelentősége, mert arra hivatkozva tartóztatták le a demokráciapárti Apple Daily vezetőit és fagyasztották be a vagyonukat. A lap vezetőit azzal vádolták meg, hogy megpróbáltak egy „idegen” országgal szövetkezni.

Az Apple Daily vezetői kijelentették, hogy amennyiben nem fogják feloldani a vagyonukra kivetett korlátozásokat, akkor még ezen a héten felfüggesztik a hírportáljuk működését. Ez a keddi nap folyamán az angol nyelvű kiadással már meg is történt.

Lam tagadta, hogy a lap vezetőinek letartóztatása a sajtószabadság elleni támadás volt, elmondása szerint a rendőri akció külföldi kritikusai – köztük nemzetközi szervezetek és kormányok – csak át akarták értelmezni azokat a tetteket, amelyek a nemzetbiztonságot veszélybe sodorták:

„Nem szabad lebecsülni a jelentőségét annak, hogy megsértették a nemzetbiztonsági törvényt, ne próbáljuk már gyönyörűvé tenni az ilyen tetteket. Ne vádolják azzal a hongkongi hatóságokat, hogy a nemzetbiztonsági törvényt használják fel arra, hogy elnyomják a médiát vagy a sajtószabadságot”

A hatóságok a törvénysértés megvalósítása tekintetében arra hivatkoztak, hogy összesen 30 olyan cikket találtak, amelyek szankciókat kért a kínai és a hongkongi kormányokra. A hatóságok viszont nem mondták el konkrétan, hogy melyek voltak azok, hogy egyáltalán véleménycikkek vagy hírek voltak.

Lam szerint amennyiben valaki „normális újságírói tevékenységet folytat”, akkor nem fogja veszélybe sodorni a nemzetbiztonságot. A törvény szerinte nagyon jól van definiálva, mindenki számára érthetően lehet értelmezni.

„Úgy gondolom, a barátaink a médiában pontosan fel tudják mérni, mik sodorják veszélybe a nemzetbiztonságot. Teljesen rendben van, ha a hongkongi kormányt kritizálják, azonban ha az a szándék, hogy a kormány megbuktatása ellen szervezkednek, az már egy más dolog”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.