Egy holokauszt-vicc miatt kirúgták a megnyitó ünnepség rendezőjét

Fotó: Unsplash/Bryan Turner
not image

Borbély Fanni

2021.július.22 - 13:24

A tokiói olimpia szervezői az esemény előestéjén kirúgták a megnyitó ünnepség rendezőjét, miután hírek láttak napvilágot egy korábbi, a holokauszttal kapcsolatos viccéről, miközben a média szerint Abe Sinzó volt miniszterelnök, a játékok nagy támogatója szintén nem vesz részt az eseményen.

A tokiói szervezők számára kínos helyzetek sorozatának legújabb állomása mindössze néhány nappal azután következett be, hogy egy ismert zenész kénytelen volt lemondani az ünnepség zeneszerzői posztjáról, miután régi hírek láttak napvilágot a zaklató és bántalmazó viselkedéséről.

Az év elején a Tokió 2020 szervezőbizottság vezetője mondott le, miután szexista megjegyzéseket tett, majd a tokiói olimpia kreatív vezetője következett, miután becsmérlő megjegyzéseket tett egy népszerű japán női előadóművészre.

A tokiói játékok szervezői csütörtökön kirúgták Kentaro Kobajasit egy, a holokausztról szóló vicc miatt, amelyet az 1990-es években egy komédia keretében mondott, és amely nemrég újra felbukkant a japán médiában.

“Mélységesen sajnálom, bocsánatot kérek, amiért sok érintett embernek, valamint a tokiói lakosoknak és a japán embereknek ezzel gondot és aggodalmat okoztunk, amikor a megnyitó ünnepség már majdnem a nyakunkon van”

– mondta komoran Seiko Hasimoto, a szervezőbizottság vezetője.

Korábban a Simon Wiesenthal Központ, egy nemzetközi zsidó emberi jogi szervezet adott ki közleményt, amelyben azt állította, hogy Kobajasi olimpiai részvételével “megsérti a holokausztban elhunyt 6 millió zsidó ember emlékét”.

Szuga Josihide japán miniszterelnök “felháborítónak és elfogadhatatlannak” nevezte a show rendezőjének megjegyzéseit, de elmondta azt is, a megnyitó ünnepségnek a tervek szerint kell zajlania. A Reuters azt írja, Kobajasi közleményben kért bocsánatot korábbi megjegyzéseiért.