Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Holoda Attila: a kormány csak 12 évet késett a rezsicsökkentéssel kapcsolatos javaslataival

Fotó: Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter, Holoda Attila, olajmérnök, közgazdász, volt energiaügyi helyettes államtitkár és Székely Tamás orvos, volt egészségügyi miniszter a Válasszunk! 2018 (V18) csoport sajtótájékoztatóján a fővárosi Hotel Benczúrban 2018. február 13-án. MTI/Soós Lajos
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 24. - 22:54

Véleménye szerint sokkal hamarabb el kellet volna kezdeni a lakások szigetelését, a korszerű fűtő- és főzőeszközök beépítését.

Holoda Attila, korábbi energetikai helyettes államtitkár elmondta, a kormány tegnapi gázfogyasztással kapcsolatos bejelentése azt jelenti, hogy a kedvezményesen elhasználható hőmennyiséget emelték meg, Magyarországon ugyanis kéttípusú gáz van.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Az ország 95-98 százaléka az átlagos (34 MJ) fűtőértékűt kapja, Zala és Békés megye két kis régiójában viszont alacsonyabb fűtőértékű (29 MGJ) gázt használnak, ez utóbbiból viszont többet kell felhasználni ugyanahhoz az energiamennyiséghez, ha például egy fazék vizet akarunk felforralni.

Farkas András nyugdíjszakértő úgy véli, az idősek szorongva várják az elkövetkezendő időszakot, hiszen az élelmiszerek drágulás mellett az is nagy gondot jelent, hogy kigazdálkodják a háztartási energia költségét, így hatalmas szükség van a nyugdíjprémiumra és nyugdíj-kiegészítésre.

Majd Holoda arra utalt, Gulyás Gergely split klímás javaslata hiábavaló, hiszen a lakóházak hálózata nem bírná el, ha mindenki átállna egy drága, 2500-3500 wattos rendszerre, ehelyett előre kellett volna gondolkodni a megtakarítás érdekében.

„Én azt gondolom, hogy a kormány csak 12 évet késett a mostani javaslataival. Sokkal hamarabb el kellet volna kezdeni a lakások szigetelését, a korszerű fűtő- és főzőeszközök beépítését, hiszen így jóval kisebb lenne a fogyasztás” – mondta.

A spórolás kapcsán azt javasolta, érdemes a fűtést lejjebb venni, ha nem vagyunk otthon, hiszen már 1 fok visszavételével is kb. 6 százalékot takaríthatunk meg, bár Farkas szerint a nyugdíjasok ezt nem igazán tehetik meg, akik gyakran egész nap otthon vannak.

Holoda a gáztározók töltöttsége kapcsán fontosnak tartotta figyelembe venni, hogy melyik ország mennyi gázt használ el, a lakossági fogyasztást tekintve pedig azt gondolja, hogy „egyáltalán nem állunk rosszul” – derül ki az ATV Start műsorából.

Majd hozzátette, a tárolók feladata, hogy a téli időszakban megnövekedett terhelést kiszolgálják, emellett a hazai termelésre és az importra ugyanúgy számítunk, azonban a kulcskérdés továbbra sem a mennyiség, hanem az ár lesz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.