Eltűnhet a föld színéről Hollandia

Fotó: Unsplash/Miltiadis Fragkidis
not image

Kornis Vivien

2021. október 26. - 21:56

A vártnál gyorsabban emelkedhet a tenger vízszintje az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) szerint 2100-ra akár két méterrel is.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken, a holland partoknál az évszázad eleji magassághoz képest 2100-ra 1,2 méterrel növekedhet a tengerszint, de a szakértők hozzátették, hogy az antarktiszi jégtakaró olvadásának gyorsulásával akár kétméteres is lehet a vízszintemelkedés – számolt be a Portfolio az MTI-re hivatkozva.

A KNMI új adatai saját kutatásaikon, valamint az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi jelentésén alapszanak. 

Az emelkedés mértékét az eddigiekhez képest felfelé korrigálták: 2014-ben még arra számítottak a szakemberek, hogy 2100-ra legfeljebb egy méteres víszintemelkedés következhet be.

Mindemellett a KNMI a száraz tavaszok és nyarak számának növekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves zivatarok gyakoribbá válására is figyelmeztetett.

Klímánk egyre jobban a dél-európai klíma irányába halad.

A tengerszint emelkedése különösen nagy fenyegetést jelent Hollandia számára, hiszen az ország területének jelentős része a tengerszint alatt fekszik.