Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Mióta itt jártál:

Hollandia kiadta Ausztráliának az ázsiai drogbárót, Tse Chi Lopot

Fotó: EPA/AUSTRALIAN FEDERAL POLICE
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tse Chi Lopot azzal vádolják, hogy ő működtette a több milliárd dolláros metamfetamin-birodalmat, a mintegy két éven át tartó jogi csatározás után pedig Hollandia most kiadja Ausztráliának.

A CNN jelentése szerint 59 éves Tsét 2021 januárjában tartóztatták le, miután leszállt az amszterdami Schipol nemzetközi repülőtéren egy Tajvanról érkező járattal: a holland hatóságok ezt követően őrizetbe vették az ausztrál szövetségi rendőrség 2019-ben kiadott elfogatóparancsa nyomán.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Az elfogatóparancsot azt követően adták ki, hogy kiderült, ő a Sam Gor elnevezésű kiterjedt kábítószer-kereskedő hálózat vezetője. Az ausztrál hatóságok közlése szerint Tse csütörtökön érkezett meg Ausztráliába, s nem sokkal landolást követően vádat is emeltek ellene.

Noha a kínai-kanadai kettős állampolgár korábban hónapokon át küzdött a kiadatás ellen, végül novemberben leállította a fellebbezési eljárást, ügyvédei pedig azzal érveltek, hogy jogellenesen küldték Hollandiába, ezzel pedig az volt a hatóságok célja, hogy a lehető legtöbb ideig rács mögött maradjon.

Az ázsiai metamfetamin-kereskedelem hatalmas üzlet az alvilág számára, s vélhetően több milliárd dolláros üzleteket bonyolítanak le kábítószerekkel: a Sam Gort sok helyen csak “A Cégként” emlegetik, a hatóságok szerint pedig ez lehet a világ legnagyobb bűnszervezete.

A hatóságok közlése szerint a szervezet 2018-tól kezdődően éves szinten 8 és 17,7 milliárd dollár közötti illegális bevételre tett szert, s azzal is vádolják a bűnbandát, hogy szintetikus kábítószer-előállító birodalmat működtetett Mianmar nem ellenőrzött dzsungeleinek nagy kiterjedésű területein, egy olyan régióban, melyet még mindig az egymással versengő hadurak és milíciák ellenőriznek.