Sztrájkba léptek az egyetemi kórházak dolgozói, már második napja nincs ellátás

Az amszterdami egyetemi kórház dolgozói élõláncot alkotva demonstrálnak Amszterdamban 2020. szeptember 8-án. A munkavállalók fizetésemelést követelnek az egészségügyi dolgozók számára, mivel a koronavírus-járvány miatt megnõtt az általuk elvégzendõ munka mennyisége és egyre gyakoribb az agresszív fellépés ellenük. MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel
not image

Nagy Noel

2021. október 26. - 20:07

Több ezer dolgozó lépett sztrájkba az egyetemi kórházakban, amely immáron zsinórban a második napja zajlik.

Hollandia minden egyetemi kórházának dolgozói sztrájkolni kezdtek, ezért az összes úgynevezett tervezhető ellátás szünetelt ezekben az intézményekben – számolt be róla az NL Times.

A kórházi szakszervezet, az FNV a holland köztévének elárulta, hogy ez az ország történetének legnagyobb egyetemi kórházi sztrájkja, mindössze csak a sürgősségi ellátás működik a legtöbb helyen.

A sztrájk előzménye, a feszültség okozója pedig az, hogy az egyetemi kórházak dolgozói teljesen más megállapodás alá esnek, mint az egyéb kórházak dolgozói

A szakszervezetek ugyanis 3 százalékos fizetésemelést szeretnének kialudni a dolgozóknak, valamint a csökkentett munkahelyi nyomásra akarnak konkrét, írásba foglalt garanciákat kiharcolni.

Az egyetemi kórházak a legkevesebbet kereső dolgozóiknak ugyanis mindössze egy egyszeri bónuszt tudnak ajánlatni, valamint 1 százalékos strukturális fizetésemelést.

A „középső rétegnek”, mint amilyenek a bér szempontjából az ápolók, 3.5 százalékos fizetésemelést és az éves keresetük 3.5 százalékot kitevő egyszeri bónuszt ajánlottak, ami jelentős különbség.

A feszültség alapvetően a bérek és a meglehetősen érdekes ajánlatok mellett a nyomás egy fontos szempont a sztrájkban, a szakszervezet szerint a feszültség a „koronavírus-fertőzöttek számával párhuzamosan emelkedik”.

Mint a szakszervezet fogalmazott, az egyetemi kórházak dolgozóin akkora a nyomás – szemben a többi kórházaiéval -, hogy minden egyes lépés szükséges lehet az enyhítéshez.