Hogyan befolyásolja a koronavírus iránti félelmünk a gyermekek egészségét?

not image

Kulcsár Péter

2020. április 19. - 09:38

A COVID-19 kórokozója szinte prédaként tekint már hónapok óta a felnőtt lakosságra, miközben eddig a gyerekeket megkímélte.

A fiatalabbak köztudottan könnyebben átvészelik a fertőzéseket, azonban az egészségük közvetetten romolhat a kollektív gondolkodás és indokolatlan pánikkeltés miatt.

A koronavírus-járvány előtt a New York-i kórházak szinte tömve voltak gyerekekkel, a szülők állandó kivizsgálásokra és oltásokra hordták szeretett utódaikat. Az ösztönösség miatt sokszor a komolytalan problémákkal is az orvosokhoz fordultak, viszont a pandémia kitörése után minden megváltozott.

A szülők manapság eljutottak arra a pontra, hogy a gyerekeiket egyszerűen féltik még a szükséges oltásoktól és elzárkóznak bárminemű orvosi ápolástól. Sokan úgy gondolják, hogy a potenciális COVID-19 fertőzés sokkal veszélyesebb lehet a kisfiukra vagy kislányukra, mint például a gyermekbénulás és a mumpsz, ami valljuk be, badarság.

Sokan a társadalmi távolságtartást és a gyermekük biztonságát eltúlozzák. Miközben a családokat az orvosok nap mint nap koronavírus-teszteknek vetik alá és osztogatják számukra a maszkokat, valamint fertőtlenítik a lakásaikat, sokan ennek ellenére sem engedik magukhoz közel a szakembereket.

Néhányan a hatóságok kéréseire azt válaszolják, hogy

“Hallak benneteket, viszont nem szeretném elhagyni a házamat a gyerekemmel.”

Valljuk be, nehéz őket okolni. Elég csak kinézni az ablakokon és azt lehet látni, ahogy a korábban nyüzsgő utcák és terek konganak az ürességtől, a csendet pedig csupán az állandóan érkező mentőautók szirénáinak vészjósló hangjai törik meg. A televízióban és a médiában semmi mással nem foglalkoznak, csak azzal, hogy hányan haltak meg.

Nem csoda, hogy az óriási pánikhangulat miatt a szülők félnek még a legegyszerűbb vizsgálatokra is elvinni a gyermekeiket. A korábban a segítség szimbólumának számító kórházak manapság a szenvedés és a halál szinonimájává váltak.

A gyerekeket a szüleik inkább otthon hagyják magukkal, az egyszerűen kezelhető betegségek tünetei pedig orvosi ellátás nélkül ezáltal könnyen súlyosabbá válhatnak.

A legújabb jelentések alapján nem csak az Egyesült Államokban probléma a félelem miatt kialakult bizalomvesztés az egészségüggyel szemben. Az UNICEF nemrég figyelmeztetett, hogy az egész világon több mint 117 millió gyerek nem kapta meg a kanyaró elleni kötelező védőoltást, ami a jelenleg zajló koronavírus-járvány következtében történhetett meg.

Ha nem változik semmi, akkor a kimaradt oltások miatt a korábban legyőzöttnek hitt, főleg gyermekeket veszélyeztető kórokozók újabb járványokat okozhatnak a Földön szinte bárhol. A már kialakult gazdasági és koronavírus-válság mellé egy újabb egészségügyi krízis még jobban elmélyítené a problémákat.

A pandémia elleni harc frontvonalán kívül dolgozó orvosoknak és ápolóknak jelenleg az egyik fő feladatuk kell, hogy legyen a gyerekek egészségének biztosítása. Ha ez nem történik meg, az komoly katasztrófához vezethet, amelyre a teljes emberiség ráfizethet.

Közben egy túlélő mesélt a kellemetlen tünetekről:

https://liner.hu/koronavirus-tulelo-a-lelegzetvetel-olyan-erzes-volt-mintha-viz-alatt-lettem-volna/