Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

Hivatalos: a Twitter elfogadta Elon Musk ajánlatát

A vártnak megfelelően a Twitter elfogadta a milliárdos felvásárlási ajánlatát, amivel egy újabb giga platformot szerez meg magának.

Fotó: Unsplash/Sara Kurfeß
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Nemrég röppent fel a hír, hogy Elon Musk kész megvásárolni a Twittert, a világ egyik legnagyobb közösségi platformját. Eleinte sokan azt gondolták, hogy ez az egész csak egy újabb blöff, puszta hóbort, de kiderült, hogy nagyon is komoly az érdeklődés.

Nemrég a Twitter igazgatótanácsa bejelentette, hogy elfogadta a milliárdos üzletember által tett ajánlatot a médiavállalatért, és az így magánkézbe kerül. A közleményben foglaltak szerint a megállapodás értelmében egy teljes egészében Must tulajdonában álló szervezet részvényeként 54,20 dolláros áron megvásárolj a Twittert – írja a CNBC.

Ez egy körülbelül 44 milliárd dollár értékű üzlet, aminek lezárultával a Twitter egy magántulajdonban lévő vállalatként folytatja tovább. A Twitter részvényesei az elfogadott üzlet részeként 54,20 dollárt kapnak készpénzben minden egyes törzsrészvényük után.

A Twitter igazgatótanácsa által egyhangúlag elfogadott döntés sorsdöntő lehet, ugyanis a Tesla-vezér nagy ambíciókat fogalmazott meg a közösségi platformmal kapcsolatban: nyílt forráskódú algoritmusokat, a szólásszabadság védelmét és a spam botok elleni küzdelmet.

A döntés már-már meglepőnek hathat, ugyanis a Twitter és Elon Musk közötti vásárlási csörte egészen fordulatos volt az elmúlt hetek folyamán. Minden azzal kezdődött, hogy április elején a Tesla-vezér 9.2 százalékos részesedést vásárolt a sokat kritizált közösségi platformban.

Azt követően, hogy Musk részesedést szerzett a Twitterben, folytatta a kritikáit a platformmal szemben, egyebek mellett azt mondta, hogy a Twitter nem tölti be megfelelően a funkcióját, mint a „de facto közösségi ház” és nem megfelelően teljesülnek a szólásszabadságra vonatkozó feltételek.

A Twitter gyorsan bejelentette, hogy Elon Musk a vállalat igazgatótanácsának tagja lesz, majd néhány nap múlva Musk visszautasította ezt – a mostani bejelentéssel pedig egyértelműen kiderül, hogy mi áll ennek hátterében.

Az igazgatótanács tagjainak ugyanis legfeljebb 14.9 százalékos részedése lehet a vállalatban, így Musknak nem lehet volna lehetősége a tanácsi megbízása alatt felvásárolni a Twittert és megszerezni a többségi tulajdont.

A Twitter ezt követően egy „méregpirulát” akart elhelyezni a szabályai között, mely megakadályozta volna az ügyletet, ám az értesülések alapján a hétvége folyamán alaposabban megvizsgálták az ajánlatot és végül elfogadták bizonyos garanciák mellett.

Mint az Engadget az ügylet kapcsán megjegyzi, Musk problémáinak így sincs vége, ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet több vizsgálatot is tart vele szemben, de ezzel így is belép a közösségi médiaóriások világába és a Metával, illetve a ByteDance-szel lesz közvetlen rivális.

Varga Mihály: jövő hétfőn indul a villámgyors azonnali online értékpapírszámla-nyitás

Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.