Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Hivatalos: harmadszorra is Hszi Csin-pinget választották meg Kína elnökévé

Fotó: Hszi Csin-ping kínai államfő az Országos Népi Gyűlés, a parlament évenkénti ülésszakán a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 7-én. MTI/AP
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindemellett a parlament megválasztotta a 66 éves Zsao Lejdzsit a Nemzeti Népkongresszus elnökévé, míg az alelnök a 68 éves Han Cseng lett.

Nemrégiben kiderült, miszerint a kínai parlament egyhangúlag megszavazta, hogy harmadszorra is Hszi Csin-ping legyen a kínai elnök, ami azt jelenti, hogy újabb öt évet tölthet majd az ország élén, bár sokak szerint várható volt ez a végkimenetel.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

A CNBC beszámolója szerint a 69 éves Hszi Csin-ping mostanra végigjárta a politikai ranglétrát, hiszen 2013-ban lett először Kína elnöke, majd akkor teremtett lehetőséget egy újabb ciklushoz, amikor 2018-ban eltörölte az elnöki cikluskorlátokat.

A Portfolio szerint tavaly októberben pedig ismét kinevezték a kormányzó Kommunista Párt központi bizottságának főtitkárává, ami egyes szakértők szerint jóval nagyobb hatalommal jár, mint a Kínai Népköztársaság hivatalos elnöki posztja.

Mindemellett a parlament megválasztotta a 66 éves Zsao Lejdzsit a Nemzeti Népkongresszus elnökévé, míg az alelnök a 68 éves Han Cseng lett, akik Hszi korábbi pártvezetői csapatából, a Politbüro Állandó Bizottságából kerültek ki – írta az Index.

A tervek szerint Hszi hétfőn, a parlament éves ülésszakának lezárása előtt mond beszédet, s erre hónapokkal azután kerül sor, hogy Kína szakított a zéró-covid politikájával, amelyet követően az omikron által okozott fertőzések hulláma végigsöpört az országon.