Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Hivatalos: Boris Johnson lemondott miniszterelnöki tisztségéről

Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Brit sajtóértesülések szerint Johnson 2022. július 7-én bejelenti lemondását. Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt lemondott Rishi Sunak pénzügyminiszter, Sajid Javid egészségügyi miniszter, majd 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak és más kormánytisztviselőknek a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra. MTI/AP/AFP/pool/Justin Tallis
not image

Borbély Fanni

2022. július 7. - 14:00

Boris Johnson végül hivatalosan is bejelentette, hogy lemond miniszterelnöki posztjáról, a bejelentést pedig botrányok sorozata előzte meg.

Boris Johnson a Downing Streeten jelentette be, hogy kevesebb, mint három év után lemond miniszterelnöki tisztségéről, köszönetet mondva britek millióinak, akik rá szavaztak, s “oly sokáig küzdöttek” azért, hogy hivatalában maradhasson.

Soron kívül Tüntetések miatt részben átalakul Budapest közlekedése

Beszédében hangsúlyozta, “fájdalmas volt, hogy nem sikerült végigcsinálni”, de hozzátette, “a politikában senki sem nélkülözhetetlen”. Megosztotta, hogy az új miniszterelnök kinevezésének folyamata megkezdődött, a jövő héten pedig részleteiben is ismertetni fogják az ütemtervet.

A kormányfőre igen komoly nyomás nehezedett, miután több mint 50 kormánytag mondott le, ezt követően pedig a parlamenti képviselők is szinte egy emberként követelték lemondását. A tömeges lázadás kedden kezdődött, amikor a Downing Street elismerte, hogy a miniszterelnök tudott a kegyvesztett Chris Pincher korábbi helyettes főhadnagy ellen 2019-ben felhozott vádakról, ennek ellenére februárban mégis kinevezte őt.

Sajid Javid egészségügyi miniszter és Rishi Sunak kancellár voltak az elsők, akik bejelentették lemondásukat kedd este, ám az elmúlt 48 órában a kormány minden szintjéről záporoztak a bejelentések a lemondásokról, míg a képviselők egyre nagyobb csoportja követelte Johnson lemondását.

Lemondását bejelentő beszédében Johnson hangsúlyozta, megtiszteltetés volt a brit népet szolgálni miniszterelnökként, s úgy fogalmazott:

“Miniszterelnöknek lenni önmagában is tanulságos: bejártam az Egyesült Királyság minden részét, és annyi embert találtam, akik olyan határtalan brit eredetiséggel rendelkeznek, és készek arra, hogy a régi problémákat új módon oldják meg. Még ha a dolgok most néha sötétnek is tűnhetnek, a közös jövőnk aranyat ér.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.