Ennyit bukhatnak a törlesztési moratóriumban maradt magyarok

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 28. - 00:45

Közel egy-másfél évvel is megemelkedhet a futamideje, valamint 300-500 ezer forinttal megnőhet a visszafizetendő összege egy átlagos, 8 millió forintos lakáshitelnek.

A Portfolio hírportál által elvégzett szakmai elemzésből kiderült, az egyes lakáshitelek a hátralévő futamidejükben és a kamatlábukban térnek el egymástól, és jól látható, hogy minél magasabb a hátralévő futamidő, illetve minél magasabb a kamatláb, annál nagyobb hatással van a moratóriumban maradás a hitel futamidejére és teljes visszafizetendő összegére.

8 millió forintos lakáshitelnél, 5 százalékos fix kamat esetében 2020. december 31-éig történő moratóriumban maradásnál 340 ezer forintot kellett fizetni, azonban azok, akik tovább várnak, sokkal nagyobb összegre számíthatnak.

Akik 2021. június 30-áig maradtak, azoknak 600 ezer forintot kellett fizetniük, akik 2021. október 31-éig maradnak, 763 ezer forintra számíthatnak, míg a 2022. június 30-áig maradók 1,1 milliós plusszal kalkulálhatnak.

November 1-jétől csak azok maradhatnak a moratóriumban, akik az alábbi csoportok valamelyikébe tartoznak, és maradási szándékukról október 31-éig a bankjuknak nyilatkozatot tesznek:

  • a háztartás rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent (hogy ez mit jelent, nincs definiálva, és igazolni sem kell előre),
  • az igénylő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozó legalább 30 napig munkanélküli vagy álláskereső volt, illetve jelenleg annak minősül,
  • az igénylő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozó közfoglalkoztatási jogviszonyban állt, vagy a nyilatkozat megtételekor közfoglalkoztatási jogviszonyban áll,
  • a háztartásban legalább egy 25 év alatti gyermeket tart el (ideértve a 25. életévét betöltött megváltozott munkaképességű személyt, amennyiben állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg), vagy az igénylő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozó 12 hétnél idősebb magzati korú gyermeket vár,
  • az igénylő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozó saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban (például özvegyi, rokkant- vagy baleseti nyugdíjban) részesül.