Íme a moratórium-kalkulátor, ami rengeteg bizonytalan adósnak könnyítheti meg a döntését

Fotó: Unsplash/ Iryna Tysiak
not image

Kornis Vivien

2021. október 25. - 21:17

Aki még nem döntött arról, hogy moratóriumban maradjon-e, annak mindenképpen érdemes igénybe vennie a kalkulátort.

A hitelmoratórium meghosszabbítását e hét végéig kérhetik az arra jogosultak, azaz a gyermeket nevelő vagy gyermeket váró szülők, a közfoglalkoztatottak, az álláskeresők, a nyugdíjasok, valamint azok, akiknek jelentősen csökkent a jövedelme a világjárvány kitörése óta. 

Aki még nem döntött, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia azt a kalkulátort, melynek segítségével kiszámítható, hogy mivel jár a törlesztőrészlet eddigi és ezutáni felfüggesztése – számolt be a Napi.hu

Az adósokat a jegybank és a pénzintézetek is arra figyelmeztették, hogy a hitelmoratórium utolsó hosszabbítását – mely november elsejétől a jövő év közepéig tart – már tényleg csak azok vegyék igénybe, akik semmiképpen sem tudják törleszteni tartozásaikat.

A Pál Tibor által elkészített kalkulátor számára a hitel főbb paramétereinek megadására van szüksége ahhoz, hogy kiszámítsa, mennyivel nő az adós kamatterhe és a visszafizetendő összeg, valamint mennyivel nyúlik meg a futamidő.

A kalkulátor ide kattintva elérhető.

A kalkulátor fejlesztője egyébként jelenleg nemzetközi PhD hallgató a Veronai és a Valladolidi Egyetemen párhuzamosan, és fő területe a pénzügyi piacok és a makrogazdaság összefüggéseinek empirikus elemzése az Eurózónában.