Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Rossz vége lehet a hiperszonikus fegyverkezésnek

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos YouTube-csatornáján 2018. július 19-én közreadott, videofelvételrõl készített kép: manõverezõ robotrepülõgépet indít az orosz Avangard hiperszonikus hadászati rakétarendszer egy oroszországi helyszínen. A védelmi tárca szerint a közeljövõben megkezdõdik az Avangard-rendszer sorozatgyártása. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium) *** Local Caption *** 54500530
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Számos biztonságvédelmi szakértő arra figyelmeztet, hogy rosszul sülhet a hiperszonikus fegyverkezési versenynek Oroszország, Kína és az Egyesült Államok között.

Az USA nemrégiben arról számolt be hírszerzési források alapján, hogy Kína két különböző hiperszonikus tesztet hajtott végre, júliusban és augusztusban is egyet. Olyan rakétákat teszteltek, amelyek a hangsebesség ötszörösével tudnak közlekedni és atomkapacitással is rendelkezhetnek.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Mark Milley, az amerikai hadsereg tábornok kijelentette, hogy ezeket a tesztek rendkívül aggasztóak voltak Amerika számára, mint fogalmazott ez egy „Szputnyik pillanat” volt – utalva arra, hogy 1957-ben a Szovjetunió előnyt szerzett az űrversenyben, hogy elsőként ők küldték űrbe Szputnyik nevű műholdjukat.

Gregory Hayes, a Raytheon nevű védelmi cég vezérigazgatója kijelentette, hogy az amerikai kormány „évekkel lemaradt” Kínától ezen technológia fejlesztésében – idézte a South China Morning Post. Emlékeztetőül: Kína 2014-ben tesztelte először hiperszonikus rakétáit, Oroszország pedig 2016-ban csatlakozott ehhez a versenyhez.

Az Egyesült Államok már a 2000-es évek eleje óta fejleszti aktívan a hiperszonikus fegyverprogramját, azonban a védelmi iparhoz képest nagyon szűkös finanszírozással dolgoztak. A Pentagon és a Kongresszus is azonban kezd türelmetlen lenni, egyre többen szeretnék, hogy az USA-nak is legyen egy bevetésre alkalmas hiperszonikus rendszere.

Részben azért szeretnének végre haladni a programmal, hogy ne maradjanak le túlságosan Kínáról és Oroszországról, ezért növelni fogják a hiperszonikus fegyverek fejlesztésére félretett összeget a költségvetésből: 3.2 milliárd dollárról 3.8 milliárd dollárra.

Zhao Tong, a pekingi Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért nevű szervezet nukleáris programokkal foglaló vezetőszakértője szerint ezzel most már kijelenthető: elkezdődött a hiperszonikus fegyverkezési verseny:

„Kína nagyon kemény összegeket fektetett ebbe a technológiába, az USA pedig kételkedik Kína szándékaiban, ezért fenyegetve érzi magát. Ez arra fogja késztetni az USA-t, hogy erősítse meg a rakétavédelmi rendszerét” – fogalmazott.

„Ennek a fegyverkezési versenynek viszont nagyon rossz vége is lehet, magas a kockázat, mivel a hiperszonikus fegyverek kapcsán sokkal több a technikai bizonytalanság, mint a tradicionális ballisztikus rakétáknál. Ez pedig növeli az esélyét annak, hogy valamilyen helyzetet rosszul ítélnek meg a felelősek és akár egy katonai konfliktus esetén túlreagálására is sor kerülhet”

Zhao szerint az USA két kínai hír miatt aggódik elsősorban: a nukleáris kapacitásokkal rendelkező hiperszonikus rakéták fejlesztésétől, valamint a 250 földalatti nukleáris rakétasilótól, amiről beszámolók érkeztek.

Nem véletlen tehát, hogy az USA aggodalma abban nyugszik, hogy az atomfegyverek miatt hozott nemzetközi szerződésektől elmozdul a világ. A Biden-kormány is ezért kezdett agresszívabb atomfegyver-politikába, mert Kína folyamatosan növeli a maga arzenálját.