Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Injektálható hidrogél mentheti meg a sérült ízületeket az osteoarthritistől

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2022. március 5. - 20:36

Több százezer magyar beteg tapasztalta élete során az osteoarthritis kellemetlen tüneteit, amelyeket a csontok végeit borító ízületi porc sérülései váltanak ki.

Az új tanulmány középpontjában az osteoarthritis egy formája, az úgynevezett poszttraumás osteoarthritis (PTOA) állt, ami az ízületek erőteljes sérüléseinek következményeképpen jelentkezhet, és az összes ilyen típusú betegséget előidéző esetek 10 százalékát teszi ki.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Jelenleg nincsenek hatásos gyógyszerek az állapot kezelésére és a fájdalom csillapítására, mint ahogyan terápia sem létezik a tünetek enyhítésére. Ennek oka, hogy a hatóanyagok csak nehezen jutnak el az érintett ízületekbe, és ott nem maradnak elég sokáig ahhoz, hogy elnyomják a gyulladást és elősegítsék a porc regenerálódását.

A New York-i Egyetem kutatócsoportja azonban előállt egy optimális, kiegyensúlyozott terápiás megoldással, amivel megakadályozható a PTOA kialakulása. Az eljárás egy polipeptidekből, fehérjékből, valamint egy Atsttrin nevű gyulladáscsökkentő növekedési faktorból tevődik össze, amit injektálható polimer géllé változtattak.

Ezek a vegyületek testhőmérsékleten porózus hálózatot alkotnak, amely optimális biomechanikai környezetet biztosít a gyulladáscsökkentő növekedési faktorok hosszan tartó felszabadulásához, miközben elősegíti a szövetek regenerálódását.

A kutatócsoport ezt in vitro kísérletekkel, majd nyulakon végzett in vivo vizsgálatokkal tudta bizonyítani, ahol a gél védelmet nyújtott a PTOA progressziójának kialakulása ellen az elülső keresztszalagokban. Fontos, hogy a gél nem szintetikus anyagokon, hanem fehérjéken alapul, ezért a szervezet által jól tolerálható, és heteken belül biológiailag lebomlik.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az optimális dózis meghatározásán még van mit csiszolni, mivel a kísérletek során a PTOA megelőzésének és kezelésének eszközeként ugyanazt az egyetlen gyógyszerkoncentrációt alkalmazták, ám jó látni, hogy óriási előrehaladás történt, így elképzelhető, hamarosan megkezdhetik a humán kísérleteket is.