Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Hetvenezer embert kellett evakuálni Japánban a soha nem látott esőzések miatt

Fotó: Unsplash/Atilla Bingöl
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 14. - 11:37

A heves esőzések már most földcsuszamlásokat okoznak és megduzzasztották a folyókat, de az előrejelzések szerint még napokig hullhat a csapadék Japán nagy részén.

Legalább egy ember életét vesztette és több tízezren kényszerültek elhagyni otthonaikat a példátlan mennyiségű csapadék miatt Japán nyugati részén, pénteken – közölték a hatóságok. Egy japán meteorológiai ügynökség arra figyelmeztetett, hogy súlyos katasztrófa következhet be a heves esőzések nyomán. 

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

Nagaszakiban, Unzen városában a nagy mennyiségű csapadék hatására sárcsuszamlás nyelt el két házat és az épületek négy lakóját pénteken, és a régió több területén árvizek és földcsumanlások fenyegetnek – írja a Deutsche Welle

A helyi katasztrófavédelmi ügynökség közleménye szerint a hatóságok egy ember halálát feltételezik, míg egy másikkal képesek voltak felvenni a kapcsolatot, míg a mentőegységek azon dolgoznak, hogy kiszabadítsák. Két másik személy eltűnt. 

A heves esőzésekkel leginkább sújtott Hirosima prefektúrában 69.500 ember számára adtak ki önkéntes evakuációra vonatkozó parancsot, míg a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) a legmagasabb szintű riasztást léptette érvénybe, hozzátéve, hogy az előrejelzések szerint a csapadékhullás még napokig folytatódik az ország nagy területén. 

“Hirosima városában külön figyelmeztetést adtunk ki az esőzések miatt. Soha nem tapasztaltunk még ilyen mértékű csapadékhullást” – áll a JMA közleményében. 

Hirosimában ráadásul több folyó is megduzzadt a sárral keveredő víztől és majdnem kiléptek medreikből. Három folyónál a rendkívül magas vízszint miatt figyelmeztetést adtak ki, míg egyes területeken vízszivattyúkat vetettek be. 

A szomszédos Kínát szintén szélsőséges időjárás sújtja, a heves esőzések nyomán legalább 21 ember vesztette életét Hupejben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.