Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Hétvégén ismét emelkedett a Balaton vízszintje, de a szakértők szerint még nem eleget

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Véleményük szerint némi emelkedés még kívánatos volna, ám azt is el kell ismerni, hogy a mostani magasság így is 11 centivel több, mint amennyit tavaly mértek.

Az Infostart beszámolója alapján hétvégén ismét emelkedett a Balaton vízszintje, vagyis a mérce jelenleg 116 centin áll, s ezen a vasárnapi meleg sem változtatott. De az is kiderült, hogy péntek reggel mérték az idei csúcsot.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

A szakemberek szerint némi emelkedés még kívánatos volna, ám azt is el kell ismerni, hogy a mostani magasság így is 11 centivel több, mint amennyit tavaly mértek. Bár a hét közepére záporok, zivatarok várhatók, kevés esély van rá, hogy újabb emelkedés következik be.

Ahogy már beszámoltunk róla, az elmúlt években vízhiánnyal küzdő tavak vízállásának is jót tett az utóbbi napokban lehullott, nagyobb mennyiségű csapadék, a Balaton vízszintje például 3 centimétert emelkedett két nap alatt.

Korábban 110 centiméter volt a maximum a Balatonnál, de a szélsőségesen meleg nyarak miatt módosítani kellett ezen. 1921 és 2021 között pedig többször is előfordult, hogy májusban ennél is alacsonyabb átlagos vízállást mértek, míg 2003-ban 70 centi volt ez az érték, s nyár végére 23 centire apadt a tó.

Ideálisnak azt tekintik a szakemberek, ha a nyarat 120 centis vízállással nyitja a Balaton. Ennél magasabb értéket viszont nem határozhatnak meg, mert a szél miatt a tó olykor felbillen, és akár 60-80 centivel is megemelkedhet a vízszint, amely veszélyezteti a déli part alacsonyabb településeit.