Hétvégén Európa-szerte több tízezren tüntettek a lezárások ellen

MTI/AP/Markus Schreiber
not image

Kulcsár Péter

2021.május.3 - 22:15

Hatalmas demonstrációkat tartottak a kontinens nagyvárosaiban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére érvénybe léptetett korlátozások és óvintézkedések feloldása mellett.

Brüsszelben vízágyúkkal oszlatták szét azt a tüntetést, amelyen az összegyűlt tömeg az intézkedéseken való enyhítéseket követelte. A tízezres demonstrációt rendőrsorfal őrizte, és bár akadt néhány rendbontó, akik füstgránátokat gyújtottak és megrongáltak egy személyautót, nagyobb atrocitások nem történtek.

Franciaországban is rengetegen vonultak utcára szombaton a munka ünnepe alkalmából, a skandáló tüntetők százezrei azt követelték, hogy térjen vissza minden a normális, megszokott kerékvágásba – írta az ATV.

“Ez a nap a dolgozók, és nem a munka napja. A kormány ellen tüntetünk, és az egészségügyi válság miatt, ami minden nap egyre jobban elnyom minket, és aminek nem látjuk a végét” – mondta az egyik nyugdíjas tüntető.

Párizsban időnként feltartóztatták a kisebb összecsapások miatt a tömeg vonulását, mivel megjelentek a provokátorok, akik szélsőbaloldali anarchistaként nem voltak rest kukákat gyújtogatni, és még egy bank kirakatát is betörték.

Mindeközben Németország fővárosában, Berlinben és más nagyobb városokban is több tízezren vonultak utcára. A több mint húsz megmozdulást különböző okokból szervezték, többségükben a covid-járvány megfékezése miatt hozott korlátozások ellen tiltakoztak, másutt a kapitalizmus és a lakhatási gondok miatt fejezték ki nemtetszésüket.

A Forradalmi május 1-je elnevezésű, szélsőbaloldali demonstráció az este folyamán erőszakossá vált, az összecsapásokban legalább harminc rendőr megsérült, a köveket dobáló tüntetők közül 240-et letartóztattak.