Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Hétfő reggel elkezdődött az Eötvös és a Vörösmarty Gimnázium kirúgott tanárainak pere

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Sziklai Tamás arra utalt, ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott pedagógusok kérhetik visszahelyezésüket az állásukba, illetve sérelemdíj is megilleti őket.

A Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán elkezdődött Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet (a budapesti Eötvös József és a Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanárai) pere, akiket 2022. november 30-án bocsátott el a Belső-Pesti Tankerület, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

A pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt többek között a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, hivatkozva a véleménynyilvánítás szabadságára. Az első tárgyaláson még a perfelvétel zajlik, de az ítélethirdetésig több tárgyalásra is sor kerülhet.

A tavaly novemberben elbocsátott 8 tanárt Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli, aki úgy véli, a tárgyalásnak a konkrét ügyön túlmutató jelentősége van, mert ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott tanárok kérhetik visszahelyezésüket az állásukba, ezen kívül van lehetőség sérelem iránti és elmaradt munkabér iránti igény benyújtására is.

A Telex beszámolója szerint az ügyvéd elmagyarázta, ha jogellenes volt a kirúgás, akkor olyan helyzetbe kell hozni a munkavállalót, mintha nem is szűnt volna meg a tanárok állása, így akár decembertől visszamenőleg is lehet követelni az elmaradt munkabért.