Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Hétezer éves település maradványaira bukkantak Budapesten

Fotó: Kraus Dávid/regeszet.aquincum.hu
not image

Kornis Vivien

2021. november 12. - 04:10

Egy hétezer évvel ezelőtti, őskori település újabb maradványait azonosították a XI. kerület Budaörssel határos részén a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai.

Az úgynevezett Spanyolréten 2016-ban fedeztek fel egy társasház építésénél addig még ismeretlen újkőkori lelőhelyet, majd további két társasház alapkiemelésénél is feltárásokat végeztek. 

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A szakértők szerint a környéken körülbelül hétezer évvel ezelőtt egy település állhatott – számolt be az Index az Aquincum oldalán megjelent összefoglalóra hivatkozva.

A közelben lévő Madárhegyen idén ősszel csatorna- és vízvezeték-fektetés kezdődött, melyet szintén régészeti munkálatok előztek meg. A szakemberek a területen több mint ötven földbe mélyített objektumot tártak fel. 

Az objektumok többsége egyszerű gödör volt, melyek leginkább a kőkori emberek által hátrahagyott cserépedények töredékeit és állatcsontokat fedeztek fel. A leletek zöme a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúrájának Zseliz-csoportjához köthető, de előfordulnak közöttük olyanok is, amelyek korábban keletkezhettek. 

Az ebből a korból jól ismert favázas házak lehetséges elhelyezkedésére mindössze néhány kis kerek oszloplyuk utal. Azt, hogy milyen építmények állhattak a helyszínen, egyelőre nem tudják biztosan, de a közeljövőben még lesz néhány építkezés a környéken, melyeket szintén régészeti munka előz meg. 

A kutatási eredményekből az már most is kiderül, hogy a neolit lelőhely jóval nagyobb területű, mint ahogyan azt korábban becsülték, illetve római és avar vagy Árpád-kori érintettségről is szó van.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.