Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Rengeteg a vérszívó, a héten folytatódik a szúnyoggyérítés

Fotó: katasztrofavedelem.hu
not image

Takács Petra

2022. augusztus 18. - 09:58

A katasztrófavédelem közlése szerint erősebb a szúnyogártalom, ezért a héten folytatódik a szúnyoggyérítés.

A katasztrófavédelem honlapján számolt be arról, hogy a vérszívók fokozottabb jelenléte miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés, összesen 51 ezer hektáron.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezeléseket a kifejlett szúnyogok ellen.

Az elmúlt hetekben az ország nagy részén a korábbi évekhez képest kevés szúnyoggal lehetett találkozni. Az Alföldön az aszályos időjárás miatt továbbra sincs szükség gyérítésre, az ország északi részén azonban nagyobb számban megjelentek a csípőszúnyogok.

Városias területeken, különösen Budapest néhány kerületében egyre nagyobb arányban találkozhatunk emberközeli életmódot folytató szúnyogfajokkal. Ezek akár a locsolás során visszamaradt vizekben, madáritatókban, vízgyűjtő edényekben is képesek tömegesen szaporodni.

A nagyobb, összefüggő élőhelyeken a katasztrófavédelem által megbízott szakemberek elvégezték a szükséges lárvagyérítési munkákat, azonban a ház körüli vizek esetében nélkülözhetetlen az emberek közreműködése a tenyészőhelyek megszüntetésében.

A szakemberek elsődlegesen az ULV (ultra low volume) technológiát alkalmazzák, amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, a keletkező permetfelhő alig észlelhető, nem zavarja a közlekedést. A kezelések késő este és éjszaka zajlanak. Azok időpontjáról minden település értesítést kap, és elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján is.