Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Heteken belül megkezdődhet az ukrán katonák kiképzése a Patriot-rendszer használatára

MTI/EPA/Tytus Zmijewski
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az ukránok a háború fordulópontját várják az új légvédelmi rendszertől.

December 21-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök épp Washingtonban tartózkodott, amikor Antonty Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok a következő katonai csomagjában a régóta várt Patriot-rendszert is biztosítja Ukrajnának.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Bár Washington már több modern védelmi rakétarendszert is adott az ukránoknak – ilyen volt a HIMARS is, egyértelműen a Patriot-rendszernek vannak a legfejlettebb föld-levegő elfogórakétáik.

Laura Cooper védelmi miniszter-helyettes egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy még januárban megkezdődik az ukrán személyzet kiképzése a Patriot-rendszer használatára – írja a Newsweek.

Mit is tud az ukránok által annyira várt Patriot?

A Patriot egy földi telepítésű, mobil rakétavédelmi elfogórendszer, amely képes drónok, cirkálórakéták, és rövid hatótávolságú vagy taktikai ballisztikus rakéták észlelésére, követésére, illetve megsemmisítésére.

A Patriotok egy teherautóra szerelt indítórendszerrel rendelkeznek, melyek nyolc indítóállványt, négy rakétaelhárítót, egy földi radart, valamint egy vezérlőállomást és egy generátort képesek hordozni.

Az első szállítmányokat Németországba küldik, ahol az ukrán csapatok körülbelül hathónapos kiképzésen vesznek részt. Egyetlen Patriot használatához, ellenőrzéséhez, valamint irányításához hozzávetőlegesen 90 fős személyzet szükséges.