Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun

Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rendkívül szokatlan, hogy Kim Dzsongunt már hetek óta nem lehet látni a nyilvánosság előtt, ám mivel október 10-én ismét egy kulcsfontosságú pártünnepséget tartanak, nyilvánvalóan feltűnik majd az eseményen.

Egészen meglepő, de Kim Dzsongun egy kis időre elbújt a nyilvánosság elől: az NK News elemzése szerint ugyanis Észak-Korea diktátora idestova 23 napja nem jelent meg az állami médiában, ami az elmúlt egy évet tekintve a leghosszabb időszak, amit a nyilvánosságtól távolt tölt.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

Távolléte azért is furcsa, mert a hadsereg a múlt hét folyamán újabb rakétakísérletekbe kezdett, nem mellékesen pedig újabb állami propaganda indult a brutális és folyamatos élelmiszerhiány miatt.

A hatóságok a koronavírus-járvány miatt hozott járványügyi intézkedéseket is újra bevezették, így például újra kötelező maszkot viselniük a helyieknek: Kim közlése szerint a vírus és az influenza is visszatér októberben és novemberben, így ez lehet az egyik magyarázat Kim távolmaradására.

Október 10-én azonban kénytelen lesz megjelenni a nyilvánosság előtt is, mivel az észak-koreai kormánypárt október 10-én ünnepli megalapításának 77. évfordulóját, tehát egy ilyen fontos eseményen biztosan személyesen fog részt venni.

Kim az elmúlt 4 évben rendszeresen megjelent az ünnepségeken: 2018-ban és 2019-ben színházakat látogatott, 2020-ban egy katonai parádén jelent meg, 2021-ben egy fegyverkiállításon mutatta be újabb nukleáris rakétáit a lakosságnak.

Az NK Pro által készített elemzés szerint az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett az aktivitás abban a bizonyos kiállítócsarnokban, mely a tavalyi fegyverkiállításnak is otthont adott, ez pedig arra utal, hogy Kim az előző évekhez hasonlóan a pártünnepség mellett egy másik hasonló eseményen is felbukkanhat.

Noha a műholdfelvételek alapján valószínűsíthető, hogy idén már nem tartanak újabb katonai parádét, egy másik esemény már készülőben lehet: mivel október 10-ét jelölték meg egy új üvegházi farm átadására, ez lehet az a másik esemény, melyen felbukkanhat Kim. Habár a műholdfelvételek alapján jelentős elmaradásban van a projekt, az állami média az elmúlt hetekben folyamatosan az eredeti határidő betartásának fontosságáról jelentett.