Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Hetedjére sem sikerült házelnököt választani az Egyesült Államokban

Fotó: EPA/SHAWN THEW
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Lassan szappanoperába illő forgatókönyv kezd kialakulni az amerikai képviselőház elnökének megválasztása körül, ugyanis saját pártja hetedjére sem adott le elegendő szavazatot Kevin McCarthy-ra.

Az amerikai kongresszus alsóházában helyi idő szerint csütörtökön délben folytatódott a már kedden megkezdett elnökválasztási eljárás. A többséget adó republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy 201 szavazatot kapott, de sikeres megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség, írja az MTI.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Tizenkilenc voksot kapott Byron Donalds republikánus képviselő, sőt egy szavazat érkezett Donald Trump volt elnökre is, valamint egy republikánus képviselő tartózkodott.

A demokrata képviselők minden eddigi fordulóban egyöntetűen szavaztak saját vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre, így ő hetedszer is 212 voksot kapott.

A kongresszus tagjai közé nem tartozó Donald Trumpra Matt Gaetz floridai megválasztott képviselő adta le voksát a név szerinti, élőszóban leadott szavazáson. A képviselőház szabályai szerint a házelnöki posztra bárki megválasztható, az egyetlen feltétel, hogy megkapja a leadott szavazatok abszolút többségét.

A szűk – 222-212 arányú – republikánus többség miatt ahhoz, hogy a jelölt megszerezze az abszolút többséget, a republikánus képviselők szinte egyöntetű támogatására van szükség. A republikánusok konzervatív csoportjához tartozó képviselők egy része azonban eddig nem állt Kevin McCarthy mögé. Legfontosabb kifogásuk és követelésük, hogy az új elnök vezetése alatt radikálisan változzanak a képviselőház működési szabályai.

Az elnökválasztás addig tart, amíg meg nem tudják választani a vezetőt. Elnök híján a képviselőház nem kezdheti meg a munkát, a tagok a képviselői esküjüket sem tehetik le.

Az amerikai képviselőházban 1923 óta nem fordult elő, hogy az első vagy második szavazási forduló nem hozott eredményt az elnökválasztáson.