Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Egyre valószínűbb, hogy népszavazásokat tartanak a megszállt területeken

Fotó: EPA/Georgiosz Kefálász
not image

Nagy Noel

2022. július 31. - 23:25

A brit védelmi hírszerzés jelezte, hogy az oroszok által kihelyezett bábvezetők népszavazásokat készítenek elő a megszállt dél-ukrajnai területeken.

A hírszerzés szerint Herszon megyében például arra vonatkozóan indultak meg előkészületek, hogy előkészítsék a terület Oroszországhoz való csatlakozását – írja a Szabad Európa Rádió.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

A minisztérium úgy véli, hogy a helyi hatóságok feltehetően megpróbálják kikényszeríteni a lakosságból a személyes adataikat, hogy el tudják csalni a választást.

Mint emlékezetes, a Krím-félsziget is hasonló módon, egy elcsalt népszavazással került Oroszország irányítása alá, amelyet senki nem ismert el legitimként.

Korábban felmerült az is, hogy Donyeck és Luhanszk mintájára Herszonból is „népköztársaságot” kreálhatnak, ám sokkal inkább úgy tűnik, hogy most már közvetlenül Oroszország alá fogják csatolni a területet.

Ez pedig egy érdekes jogi helyzetet eredményez amennyiben „megszavazzák” Herszon csatlakozását, akkor Oroszország ezt saját területeként fogja kezelni, miközben mindenki tudja, hogy ez Ukrajna nemzetközi területe.

Az oroszok azonban eddig sem érdekelte nagyon a nemzetközi jog, így pontosan úgy fognak eljárni, mintha egy másik, nemzetközileg is elismert orosz területről lenne szó.