Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Kilenc kínzókamrát és 432 holttestet találtak Herszonban

Orosz rakétacsapás után méri fel a károkat két nõ a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 24-én. MTI/AP/Bernat Armangue
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Folyamatosan jönnek a beszámolók az ukránok által felszabadított területekről, amelyek arra utalnak, hogy az oroszok szisztematikusan gyilkolják és kínozzák az ukránokat. Ha ez nem népirtás, akkor jó kérdés, mi az.

Andrij Kosztyin, Ukrajna főügyésze arról számot be, hogy összesen 432 civil holttestét találták meg Herszon megyében, miután felszabadították azt az orosz megszállás alól – írja a The Kyiv Independent.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A főügyész szerint ráadásul ezen felül kilenc kínzókamrát találtak a megye területén, amely egyértelműen arra utal, hogy az oroszok elvitték a megszállt területekre a saját módszereiket, és mindenkivel kegyetlenkedtek, akinek nem tetszett az elnyomásuk.

Kosztyin elmondta, hogy legalább tizenkét ügyészi csoport dolgozik jelenleg azon Herszon megyében, hogy feltérképezzék, kinyomozzák és ezt követően kivizsgálják azokat a háborús bűnöket, amiket a népirtók elkövettek.

A főügyész szerint az ügyészi csoportoknak ráadásul nincs egyszerű dolga, folyamatos veszélybe vannak, mivel számos épületet aláaknáztak az oroszok, ráadásul továbbra is nehéztüzérséggel lövik a megyét.

Az ukrán honvédők még november 11-én szabadították fel Herszon városát a mintegy nyolchónapos orosz megszállás alól. A helyiek hősként ünnepelték az ukrán katonákat, mutatva ezzel, mennyire kérnek a népirtókból.

November 18-án Dimitro Lubinyec, az ukrán parlamenti Emberi Jogi Biztosa megerősítette, hogy az orosz hadsereg nemcsak felnőtteket, de még gyermekeket is megkínzott Herszon megyében, ráadásul több településen.