Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Addig nem jön a helyreállítási pénz, míg nem lesz megállapodás Ukrajna támogatásáról

Brüsszel, 2022. november 8. Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter (k) az európai uniós országok pénzügyminisztereinek az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) képviselõinek részvételével tartott brüsszeli tanácskozása kezdetén 2022. november 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az Ecofin tanácskozás nem várt fordulatot hozott a magyar helyreállítási terv ügyében.

Egy csomagban kezeljük a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális minimumadó ügyét: ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs – jelentette ki Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter szerdán Brüsszelben.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

A EU soros cseh elnökségét képviselő Stanjura az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek (Ecofin) tanácskozását követően nyilatkozott a sajtónak.

Ukrajnába fog érni a pénz, vagy így, vagy úgy

Stanjura aláhúzta: a csomag jóváhagyása attól is függ, Magyarország milyen intézkedéseket tesz az uniós költségvetés védelme érdekében. Éppen azért a cseh elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy adjon ki egy frissített értékelést a magyar helyzet kapcsán, amely lefedi a magyar kormány legutóbbi jogalkotási előrelépéseit is – hangsúlyozta a cseh tárcavezető.  

“A cseh elnökség teljes mértékben elkötelezett a kompromisszum megtalálása mellett. Ha ezt pár napon belül elérjük, akkor már csak technikai kérdés, hogy év végéig megállapodjunk a teljes csomagról, ami videokonferencia keretében meg is történhet” – jelentette ki Stanjura.

A cseh pénzügyminiszter nyomatékosította: Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutnia az országba, akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával.

“Mindent megteszünk, hogy a pénz Ukrajnába érjen, akár az A, akár a B terv szerint, de bármilyen áron” – nyomatékosította. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Ukrajna jelentős finanszírozási hiánnyal néz szembe, ezért a 18 milliárd eurós támogatás első részletének folyósítására már januárban számít. Ma nem sikerült megállapodást elérnünk erről a kérdésről, a munka a következő napokban folytatódik – tette hozzá Dombrovskis.

Hozzáfűzte: a költségvetési rendelet kedden elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a Bizottság előkészítse a pénzügyi infrastruktúrát ahhoz, hogy a pénzeszközök gyorsan, január elején eljussanak Ukrajnába – amint politikai megállapodás születik a 18 milliárd eurós csomagról.

“Ukrajna háborúban áll, nem engedhetjük meg, hogy egy tagállam kisiklassa vagy késleltesse a támogatást” – hívta fel a figyelmet a Bizottság alelnöke.

Dombrovskis kifejtette, hogy a pénzügyminiszterektől megkapta a frissített értékelés elkészítésére vonatkozó felkérést a magyar helyzet kapcsán. “Az idő sürget, a magyar nyelvű jogszabályok mennyisége miatt nehéz lesz néhány nap alatt új értékelést adni, de a Bizottság konstruktívan vesz részt a munkában, és megtesszük, amit tudunk” – szögezte le Valdis Dombrovskis.

MTI