Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

A Heim Pál gyermekkórház műtüdőprogramja: fél év alatt négy újszülöttet mentettek meg

TÉMÁK:
#életmentés
Fotó: Unsplash/Charles Eugene
Orvostudomány

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Fél év leforgása alatt négy újszülött életét mentette meg a Heim Pál gyermekkórház műtüdőprogramja, ez a komoly eredmény pedig magáért beszél.

Az elmúlt fél év alatt már a negyedik újszülött életét mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben 2018-ban indult műtüdőprogram.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Közleményükben azt írták, a Heim Pál gyermekkórház alkalmaz egyedüliként az országban úgynevezett műtüdőkezelést (ECMO-kezelés) gyerekeknél és most már újszülötteknél is, ami “óriási előrelépést jelent” számos olyan betegség gyógyításában, amely eddig gyerekek életét követelte.

Felidézték: az intézet 2018-ban indította el műtüdőprogramját, orvosaik, ápolóik speciális tudást szereztek külföldön. Ez idáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek ilyen életmentő kezeléseket, mostanra az újszülöttek műtüdőkezeléséhez szükséges speciális ismereteket is elsajátították.

A műtüdőkezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak az újszülötteknek, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, így lehetőséget adva a tüdőszövetek gyógyulására.

(MTI)