Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

A háziorvosi rendelők sem tudják kifizetni a rezsit, segítséget várnak

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 20. - 14:39

A szakértő szerint 3 ezer olyan praxis van az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát.

Két évvel ezelőtt a covid-járvány okozta leterheltség jelentette a legnagyobb problémát az orvosi rendelőkben, most azonban a háziorvosok amiatt aggódnak, hogyan fogják kifizetni a drasztikusan megemelkedett rezsiszámlákat.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A rendelőkben nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, azonban az egyik fővárosi rendelőben októberben több mint 17-szeresére nőtt a fűtés díja tavaly áprilishoz képest, jövőre pedig várhatóan még tovább emelkednek a költségek.

A praxisok fele veszélybe kerülhet

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, Békássy Szabolcs közölte, miszerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele hasonló helyzetbe kerülhet, ugyanis 3000 olyan praxis van az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát.

Elmondása szerint ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit, hiszen egy 10-15-szörös rezsinövekedés egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségemelkedést jelenthet havonta – derül ki az RTL Híradó beszámolójából.

Épp ezért várják az önkormányzatok segítségét, ám a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György szerint erre jelenleg esély sincs, ugyanis már annyi tartalékkal sem rendelkeznek, hogy a saját tulajdonukban álló rendelőket és intézményeket fenn tudják tartani.

Ennek fényében abban bíznak, hogy a kormányzat segít a településeken, amely a tervek szerint külön-külön vizsgálja majd a nagyobb önkormányzatok helyzetét. Az erre kijelölt miniszteri biztos ez alapján fog javaslatot benyújtani a kormánynak, s a cél az, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgálatások működését.