Több ezer forintot fizethetnek a háziorvosnál azok, akiknek nincs érvényes TAJ-számuk

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 27. - 11:44

Akik nem rendelkeznek szaknyelven érvényes barna taj-számmal, azok akár 4250 forintot is fizethetnek abban az esetben, ha injekció beadására kérik az orvost.

A Világgazdaságnak adott nyilatkozatában Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MAK) alelnöke kiemelte, térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozták ki, ami a háziorvosoknál azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk.

A szakember hozzátette, az ajánlott díjtételeket, amelyek szakvéleményeket vagy külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna taj számmal rendelkező beteg ellátásához szükséges ellátásokat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák, 2021. november 1-jétől használhatják a háziorvosok.

A MOK alelnöke példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550 forint, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna taj számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat” – magyarázta Nagy Ákos.