Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Technológiai és Ipari Minisztérium: a hazai kőolajellátás több hetes időtartamra biztosított

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 9. - 18:37

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerint több hétre elegendő kőolajkészlettel rendelkezünk, így a kormány egyelőre nem aggódik a Barátság kőolajvezetéken történő szállítások leállása miatt.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az orosz csővezeték-monopóliumot élvező Transznyeft kedden bejelentette, hogy Ukrajna felfüggesztette a Dél- és Kelet-Európa felé történő olajszállítást augusztus 4-én, mivel nem kapta meg az előre megbeszélt tranzitdíjakat időben Moszkvától.

Erre reagálva a Mol közölte, hogy:

“A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán.”

Hozzátéve, hogy noha elegendő tartalékkal rendelkeznek, már elkezdtek dolgozni a helyzet megoldásán, és a díjkötelezettség átvállalásáról is egyeztetést kezdeményeztek, a helyzetet pedig mihamarabb meg kell oldani, ugyanis a Mol által feldolgozott kőolaj közel 60 százaléka Oroszországból érkezik.

Az ATV megkeresésére a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kommunikációs főosztálya megosztotta, a hazai ellátás a rendelkezésre álló készletekből több hetes időtartamra biztosított.

“A Barátság kőolajvezeték leállását tudomásunk szerint technikai jellegű probléma okozza. A helyzet megnyugtató rendezése, a szállítások mielőbbi újraindítása érdekében a magyar fél is igyekszik közbenjárni.”