Hatvanmillió Janssen-vakcinát kell megsemmisíteni

Fotó: Flickr/Maryland GovPics
not image

Kornis Vivien

2021.június.11 - 21:02

60 millió vakcinát meg kell semmisíteni az FDA döntése szerint, de további, kérdéses minőségű 10 millió dózist el lehet adományozni más országoknak.

Az Emergent BioSolutions által előállított Johnson & Johnson egydózisú Janssen-vakcinájának 60 millió adagját meg kell semmisíteni – közölt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszügyi Hivatala (FDA) az Index szerint.

Az érintett vakcinákat az Emergent BioSolutions Baltimore-i gyárában állították elő, az üzem körül kialakult botrányról korábban mi is beszámoltunk. Az FDA azért döntött a megsemmisítés mellett, mert nem megfelelő alapanyagok felhasználásával állították elő az oltóanyagokat.

Az FDA a lefolytatott vizsgálatok után úgy határozott, hogy további 10 millió dózis koronavírus elleni védőoltást el lehet adományozni az USA tagállamainak vagy más országoknak, de csak azzal a feltétellel, ha figyelmeztetik a fogadó területet arra, hogy elképzelhető, hogy az Emergent BioSolutions nem az előírások szerint készítette az oltóanyagot.

A Baltimore-i oltóanyaggyárban összesen 100 millió Johnson & Johnson és 70 millió AstraZeneca-vakcinát állítottak elő, ám a gyártás közben összekeverték az alapanyagokat. Ennek ellenére az AstraZeneca-oltóanyagok vizsgálata során arra jutottak, hogy ezek a vakcinák biztonságok.

Az FDA az Emergent BioSolutions üzemében először csak felfüggesztette a gyártást, azóta azonban teljesen megtiltotta a vállalatnak, hogy AstraZeneca-oltóanyagot állítson elő. A szerv a Johnson & Johnsont arra utasította, hogy közvetlenül felügyelje a vakcina gyártását a továbbiakban.