Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,738 $

A nyári időszakban is bőven lesz dolguk a határvadászoknak

Fotó: A határvadász ezred állományának tagjai a sajtótájékoztatón a hercegszántói határvédelmi bázison 2022. december 29-én. Ezen a napon a Magyar Honvédség katonái befejezték az aktív műveleti szolgálatot a déli határszakaszon, feladataikat a határvadász ezred tagjai vették át. MTI/Ujvári Sándor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Intenzív nyárra számítanak a határvédők az illegális bevándorlók miatt, ugyanakkor a magyar határvédelem stabil és erős.

Az illegális migráció tekintetében intenzív nyárra számít a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója; Bakondi György szerint már nincs olyan határsértő, aki embercsempész segítsége nélkül próbálkozna az országba bejutni.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

A főtanácsadó az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában elmondta, a tavalyi évhez képest a szerb határszakaszon csökkenés tapasztalható a határsértésben, ami a határőrizeti rendszer szilárdságát mutatja, ezért a román, illetve a horvát-szlovén-osztrák útvonalon próbálkoznak többen illegálisan belépni az országba.

„Gyakorlatilag már nincs olyan határsértő, aki embercsempészek segítsége nélkül a határ felé tévedne, a szervezett bűnözésnek ez egy nagyon jövedelmező ága” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy ha az Európai Unió nem fordít kellő figyelmet, megfelelő anyagi forrásokat a schengeni térség külső határaira, akkor a „schengeni vívmányok” fenntartása kockázatossá válik.

Úgy látja, hogy az Európai Bizottság elnökének vagy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a külső határok megerősítéséről tett kijelentései megmaradnak a politikai nyilatkozatok szintjén, jogi és pénzügyi lépések még nem követték ezeket. Ezek a kijelentések inkább szólnak a közelgő európai választási kampánynak – mondta Bakondi György.

A főtanácsadó szerint értelmezhetetlenek azok a felvetések is, hogy civilszervezetek ellenőriznék a határt őrző rendvédelmi erőket. A Szudánban zajló polgárháborúval kapcsolatban Bakondi György azt mondta, a fővárosból, Kartúmból már jelentős számban menekülnek az emberek vidékre és a Szudánnal szomszédos Csádba, illetve Egyiptomba. Ezen államok befogadóképessége véges, és ebben előbb-utóbb az embercsempész bandák is lehetőséget fognak látni – tette hozzá.

(MTI)