Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

A határtól pár kilométerre élő dél-koreaiakat nem hatja meg a feszültség

Fotó: MTI/AP/AFP/Dzsung Jon Dzse
not image

Borbély Fanni

2022. október 28. - 15:28

Meglepő, de a két Korea közötti határ dél-koreai felén élőket nem különösebben mozgatja meg, hogy országuk és Észak-Korea között mára tapinthatóvá vált a feszültség, a határon pedig növekvő katonai készültség van.

A katonai készültség a Koreai-félszigeten 2017 óta a legmagasabb szintre emelkedett, miután a közelmúltban Észak-Korea és Dél-Korea rakétakilövéses adok-kapokba kezdett, egyelőre azonban szerencsére nem egymás területét célozzák.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A dél-koreai katonák rohamfelszerelésben és állig felfegyverkezve ellenőrzik és vizsgálják az ellenőrzőpontokon a Gyodong-szigetre belépni kívánó emberek személyi okmányait: Észak-Korea mindössze két kilométerre van az ellenőrzőponttól, így csupán egy vízfelület választja el egymástól a két országot.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban Észak-Korea több rakétakilövést is végrehajtott, a határ közelében élő dél-koreaiak meglepő nyugalommal élik mindennapjaikat, sőt: egyesek még a határon felállított szögesdrótot is eltávolítanák.

Fokozott katonai jelenlét, növekvő feszültség

A dél-koreaiak annak ellenére is nyugodtak, hogy a két fél hétfőn figyelmeztető lövéseket váltott a nyugat partoknál, azzal vádolva egymást, hogy megsértették a tengeri határokat. A legutóbbi tűzpárbajra pedig épp akkor került sor, amikor ténylegesen elmérgesedett a helyzet a két fél között, és Észak-Korea az idei évben a hetedik nukleáris rakétakísérletére készül.

Szerdán az egyre növekvő feszültségre reagálva az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea is figyelmeztetett, egy észak-koreai nukleáris kísérlet “példátlan válaszlépéseket vonna maga után”. A három ország képviselői Tokióban ültek össze egy tanácskozásra, majd a külügyminiszter-helyettesek kijelentették, fokozni fogják az elrettentő erők jelenlétét a térségben.

Elemzők szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy újabb atomkísérlet előremozdítaná Phenjan képességeit a taktikai fegyverek kifejlesztésére vonatkozóan, ez pedig kétségkívül a jelenleginél is komolyabb veszélynek tenné ki Dél-Koreát.

A fegyveres erők készülnek, a lakosok feloldanák a korlátozásokat

Gyodong szigetén a lakosok azonban úgy tűnik, egészen másképp látják a helyzetet és ha lehetőségük adódna rá, több korlátozást is feloldanának. A koreai háború 1953-as befejezését követően a szögesdróttal elzárt területet a polgári ellenőrzőpont részeként jelölték ki, mely a civilek számára tiltott terület.

Noha korábban a két Koreát elválasztó határ mindkét oldalán hangszórókból harsogták a propagandát, végül 2018-ban annyiban sikerült megállapodnia a két félnek, hogy lekapcsolják azokat, és felhagynak az egymás elleni ellenséges viselkedéssel.

A helyiek azonban még a szögesdrótot is eltávolítanák az ellenőrzőpontról, mivel meglátásuk szerint az korlátozza őket mozgásukban, és hátráltatja a főként a turizmus által vezérelt gazdaságot. Hwang Kyo-Ik, a sziget vezető tisztviselője a CNA-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, a szigetre érkező turisták és lakosok egyaránt kényelmetlenül érzik magukat, mivel minden oldalról el vannak kerítve.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.