Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Hatalmas vereséget szenvedett Angela Merkel pártja, egyik tartományban sem lehetnek kormányban

Mainz, 2021. március 14. A szociáldemokrata Malu Dreyer, a négymillió lakosú Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke sajtótájékoztatót tart a németországi Mainzban 2021. március 14-én, a tartományi törvényhozási (Landtag-) választások napján. A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot. MTI/EPA/Sascha Steinbach
not image

Nagy Noel

2021. március 14. - 22:19

Az estére megérkezett eredmények hivatalossá tették, hogy a CDU csúnya pofont kapott Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfajz tartományokban egyaránt, majdnem tíz százalékot vertek rájuk a győztes pártok.

Baden-Württemberg tartományban ismételten a Zöld Párt színeiben induló Winfried Kretschmann nyerte meg a választásokat, az ARD által közölt legutóbbi eredmények szerint a szavazatok 32.4 százalékát szerezte meg. Kretschmann 2.1 százalékot javított a korábbi választási eredményén, megerősítve ezzel a zöldek vezető szerepét.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A második helyen végzett a jelenlegi kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU, amely a szavazatok 23.6 százalékát szerezte meg, 3.4 százalékot bukva korábbi eredményeikhez képest. Angela Merkel pártja így 8.8 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint a győztes zöldek, mely kellemetlen lehet a pártra nézve.

A harmadik helyért rendkívül szoros volt a verseny a szociáldemokrata SPD, a piacpárti FDP és a szélsőjobboldali AFD között, ám végül a balközép párt került ki a harmadik helyen. Az SPD a szavazatok 11.6 százalékát, az FDP a szavazatok 10.4 százalékát, az AFD pedig a voksok 10.1 százalékát gyűjtötte be, utóbbi párt 5 százalékot veszített korábbi támogatásából.

Rajna-vidék-Pfalz tartományban a várakozásoknak megfelelően ismét az SPD színeiben induló Malu Dreyert választották miniszterelnöknek, aki a szavazatok 36.1 százalékát zsebelte be. A második helyen itt is a CDU végzett, ám még nagyobb veszteségeket könyveltek el, mint Baden-Württembergben, ugyanis 5.3 százalékot buktak korábbi eredményükhöz képest.

A CDU végül a szavazatok 26.5 százalékát szerezte meg, így 9.6 százalékkal maradt el a szociáldemokratákkal szemben. A harmadik helyen az AFD végzett 8.9 százalékkal, a negyedik helyen a zöldek 8.8 százalékkal (3.5%-ot javítva), mögöttük pedig a Freie Waher (5.9%), az FPD (5.6%) és a Die Linken (2.5%).

Rajna-vidék-Pfalzban nem fog nagy változás bekövetkezni a kormány összetételét illetően, továbbra is az úgynevezett „közlekedési lámpa koalíció” – SPD (piros), FPD (sárga), Zöldek – fogja vezetni a tartományt. Mint arról a Die Welt is beszámolt, az FDP vezetője, Christian Lindner kijelentette, hogy Baden-Württemberg tartományban is lehetőség nyílt erre, melyre nyitottak is lennének:

„Az FDP-vel a kormányban biztosan nem kell attól félni, hogy balra fog eltolódni a vezetés, mert mi az alacsonyabb adókért és nem a dízelmotorok betiltásáért küzdünk. Amennyiben nem tudunk megállapodni a tartalomban, akkor nemet fogunk mondani a koalícióra”

vázolta fel a feltételeket Lindner.

Malu Dreyer, az SPD Rajna-vidéki győztes jelöltje pedig nem csak a saját sikerének, hanem a közlekedési lámpa koalíció győzelmének is látja a mai estét. Mint az ARD Tagesschau-nak is elmondta:

„Láttuk Rajna-vidék-Pfalzban, hogy a közlekedési lámpák jól vezették a tartományt, ezt a lakosok is megerősítették a választásokon. Miért ne nézhetne így ki a szövetségi kormány is?”

Wolfgang Schäube, a Bundestag CDU-s házelnöke már az este elején gratulált Dreyernek és Kretschmannak, a saját pártja teljesítménye kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy „nem volt egy szép estéje a CDU-nak, azonban erre lehetett számítani.

Annalena Baerbock, a zöldek társelnöke ünnepként élte meg a mai estét, különösen büszke arra, hogy Rajna-vidék-Pfalzban sikerült megduplázniuk a támogatottságukat, és kiemelte, hogy nagyszerű választási eredményeket értek el. Robert Habeck, a párt másik társelnöke pedig a választási év „nagyszerű kezdetének” nevezte a mai estét:

„Ez egy remek kezdete az idei választási évnek. A jövőbetekintés és a pragmatizmus, ezek jellemzik a zöldeket, és ezt ismerték fel a szavazókat is” – idézte a Bild a politikust, aki hozzátette, nagyon reméli, hogy a két tartomány választási eredményei által gerjesztett hullámokat remekül tudják majd meglovagolni.

Baerbock később szintén a Bildnek elmondta, hogy nagyon szomorú, amiért az emberekben megrengett a bizalom a politika iránt, ettől nagyon dühösnek érzi magát. Nyilatkozatában a kormánynak is odaszúrt, akik szerinte nem tettek eleget a válság megoldása területén.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára finoman szólva sem örült az este kimenetelének, és a párton belüli maszkvásárlásos korrupciós botrányra utalva elmondta, az érintett képviselők miatt lett ilyen rossz a választás kimenetele. Norbert Röttgen, a CDU politikusa szomorúnak nevezte az eredményeket, és mint mondta, nem szabad a pártnak félvállról venni az eredményeket, és számolnia kell azzal, hogy ez szövetségi szinten is előfordulhat.

Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány újrázó miniszterelnöke pedig kiemelte, hogy nem csak a koronavírus-járvány jelenti Németország számára a kihívást, és biztos abban, hogy nyárra már túl lesznek a nehezén. Mint mondta, nagyon hálás a mandátumáért, és mindent meg fog tenni, hogy folytassa az eddigi munkát.

Norbert Walter-Borjans, az SPD vezetője szerint a mai két választás egyértelművé tette, hogy a CDU-ra a jövőben nincs szükség, mint koalíciós partnerre, hanem lehet egy progresszív kormányt építeni. „Ki kell aknáznunk ezt a lehetőséget” – mondta. A pártvezér hozzátette, a CDU-nak „katasztrófával ér fel” a mai este.

Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje pedig és a jelenlegi kormány pénzügyminisztere a ZDF-nek hasonlóról nyilatkozott:

„Lehetséges a CDU/CSU nélkül kormányt alakítani Németországban. Ez valóban egy remek lehetőség számunkra a Bundestagi választásokra, és a célunk továbbra is az, hogy miénk legyen a kancellári szék. Bármi lehetséges”

Christian Baldauf, a CDU Rajna-vidéki jelöltje már este hét óra magasságában elismerte a vereségét, mint mondta, nem egy kellemes este sem számára, sem a párt számára. „Ha csak szép esték lennének, az sem volna rendben. Mindent meg fogunk tenni, hogy egy erős ellenzéket építsünk ki” – jelentette ki Baldauf.

A CDU Baden-Württembergi jelöltje, Susanne Eisenmann pedig értetlenül állt az eredmények előtt, mint mondta: „Valami nagyon gyanúsnak tűnik, számos téma volt terítéken, mint a maszkbotrány, az oltási terv helyzete és a tesztelési stratégia, nagyon sok tényező volt, amit végig kell még elemeznünk”. Eisenmann a Bildnek hozzátette, a CDU már tíz éve válságban van, ezért nem lehet konkrét problémát megnevezni a választási kudarc okául.

Christian Lindner, az FDP vezetője a ZDF-nek adott nyilatkozatában kijelentette, nagyon boldogok a választási eredmény kapcsán, hogy a pártnak egyre nagyobb politikai erőre sikerül szert tennie. Hozzátette: a választási eredményekre úgy tekintenek, hogy van igény a független kurzusra, amit az FDP is képvisel.

Alexander Dobrindt, a bajor keresztényszocialisták regionális vezetője pedig kijelentette az Augsburger Allgemeine riporterének eredményeket követően, hogy következményei lesznek a mai választás kimenetelének, szerinte ez egyértelmű jelzése annak, hogy meg kell oldaniuk a belső problémákat, és egy reformtervvel kell a németek elé állniuk.