Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
392,78 Ft
Font
457,97 Ft
Bitcoin
63,315 $

Hatalmas roham érte a benzinkutakat a külföldi autósok miatt

Bár a hatósági áras üzemanyagot már csak magyar autósok tankolhatják, több száz benzinkút húzhatja le augusztusban végleg a rolót.

Fotó: SmitBruins / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

A KSH szerdai adatai szerint 12,0, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene, nagyon felemás kép áll azonban az adatok mögött. Mindössze 3 százalékos volt a növekedés az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, miközben a nem élelmiszert értékestő boltokban 9,5 százalékos volt a többlet.

Kiemelkedő mértékben, 37,5 százalékkal nőtt azonban az üzemanyag-kiskereskedelem naptárhatástól megtisztított volumene; ez valószínűleg azzal is magyarázható, hogy májusban nagyon sok külföldi vásárolt 480 forintos üzemanyagot Magyarországon, csak a hónap végén lépett ugyanis életbe a szabály, miszerint nekik piaci árat kell fizetniük a magyar kutakon. Soron kívül Kettészakadt a Mercedes, ami a hídnak csapódott Szegeden (fotók, videó)

Tavaly november 15-én vette kezdetét az üzemanyagárstop, és a hírek szerint idén októberig még biztosan kitart. Bár a kormány több rendelkezést hozott, hogy könnyítsen a kiskereskedők – elsősorban a kis benzinkutak – terhein, mégis torz piaci környezetben működnek – olvasható a Napi cikkében.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu alapítója korábban úgy nyilatkozott, „a literenként 20 forintos támogatás egyfajta lélegeztetőgépként működik”; szerinte augusztus 1-jén érkezik el az a vízválasztó dátum, amikor több száz benzinkút dönthet a bezárás mellett, mert a tartalékok elfogytak, és nincs már ötletük, hova hátrálhatnának még.  

Nagyot húzott a Sziget Fesztivál: jóval olcsóbb jegyeket kínálnak idén

A jegyek és a bérletek is jóval olcsóbbak lettek idén, mint tavaly.