Hatalmas exoholdat észleltek a Naprendszeren kívül

Fotó: Donald Giannatti / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 14. - 18:50

Ez már a második óriási hold a rendszerünkön kívül, a tudósok szerint ez minta lehet.

Csupán második alkalommal találtak a csillagászok olyan holdat, ami egy Naprendszeren kívüli bolygó körül kering. Az elsőhöz hasonlóan a most felfedezett égitest is gigantikus, nagyobb, mint a Naprendszer bolygóinak fele. A megerősítés eltarthat egy ideig, de a tudósok azt feltételezik, ez egy minta része, nem pedig tévedés vagy egyedi eset.

A Naprendszeren kívül már több mint 4 000 bolygót fedeztek fel, további több ezer jelölt létezése pedig megerősítésre vár. Mivel a mi rendszerünkön belül több hold található, mint bolygó, a tudósok azt feltételezik, ez lehet a jellemző a galaxis többi rendszerére is – számolt be az IFLScience.

Az exoholdak vizsgálata azonban nem egyszerű a mai technológiával, legtöbbjüket valószínűleg még nem vagyunk képesek észlelni. A Columbia Egyetem Cool Worlds laboratóriuma azonban 2017-ben már felfedezett egy óriási holdat, és ugyanaz a csapat most másodszor is sikerét ünnepelheti.

Az exohold-jelölt a feltételezések szerint a Kepler 1708b jelű bolygó körül kering, ami egy nem egészen Jupiter méretű bolygó 5 500 fényévre a Földtől. A bolygó létezéséről a Kepler Űrtávcső szolgált bizonyítékkal, ami megfigyelte, hogy a Kepler 1708 csillag fényereje időnként csökken, az adatok elemzése pedig egy bolygó jelenlétét tárta fel a fényingadozások mögött.

Amennyiben a Kepler 1708b holdja valóban létezik, úgy sugara 2,6-szorosa a Földének, ez a méret pedig inkább gázbolygóra utal, mint sziklás objektumra. Naprendszerünk legnagyobb holdja, a Ganymedes 60 százalékkal kisebb, mint a Föld, így a tudósok szerint lehetséges, az exohold önálló bolygó volt, mielőtt a gravitáció jelenlegi pályájára állította volna.