Hatalmas drón-show várható augusztus 20-án Budapesten

Fotó: Tűzijáték előtt fényfestés a Parlament épületén és Szent István arcképének megformázása drónokkal a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. MTI/Lakatos Péter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Abszolúte világszínvonalú eseményre számíthatnak az augusztus 20-án résztvevő vendégek.

A Szent István-napi programsorozat részként vasárnap este minden eddiginél több, majdnem kilencszáz drón száll fel a fővárosban a Tűz és fények játéka elnevezésű programelem során – tájékoztatták a szervezők szombat délután az MTI-t.

Soron kívül Cristiano Ronaldo nemierőszak-ügye: továbbra sem ért véget a jogi csata

A tájékoztatás szerint a Tűz és fények játéka részeként 34 ezer pirotechnikai effekt, grandiózus fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón óraműpontos repülése lesz látható.

Az idei drónshow különlegessége, hogy két helyszínen összesen 896 drón repül majd a magasba, különféle alakzatokat formálva a magyar történelem jelképeiből. A drónok két szakaszban fognak repülni: az első flottában 152 darab, míg a másodikban 296 darab drón kapott helyett, amelyek repülési időtartama 2 óra 50 perc és 1 óra 35 perc lesz. A drónok a Duna fölötti égbolton 285 méteres magasságig repülnek majd fel.

 A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja

A létrehozott alakzatok szélessége 106 és 264 méter között váltakozik, legalacsonyabb pontjukon pedig 77 méterig süllyednek. A drónbemutató két helyszínén, a Parlament és a Petőfi híd fölött szinkronban zajlik majd, így a látogatók Budapest számos pontjáról láthatják az előadást. A nézők biztonságát 130 méter hosszú drónháló garantálja a Petőfi hídnál.

A közlemény idézi Botond Szabolcsot, a Visual Europe Group vezérigazgatóját, aki szerint a nézőknek lehetőségük lesz egy olyan, Magyarországon egyedülálló előadást megtekinteni. aminél minden mozzanatot, elemet másodpercre pontosan terveztek meg annak érdekében, hogy a lehető leglátványosabb, legizgalmasabb legyen.

A drónok programozásakor számos tényezőt vettek figyelembe az időjárási viszonyoktól kezdve a zenén és a tűzijátékok füstjén át egészen a felszállási hely és az előadási helyszín közt megtett távolságig – tette hozzá. A Szent István-napi programsorozatról részletes információk a szentistvannap.hu weboldalon és a rendezvénysorozat mobilapplikációjában érhetők el.

(MTI)