Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

Nem is gondolnánk, de ezekkel a tippekkel sokat spórolhatunk a boltban

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Többek között fontos, hogy bevásárlólistával készüljünk, átnézzük az akciós újságokat, minél kevesebbet menjünk boltba, és alaposan szétnézzünk a polcokon.

Az elszálló infláció miatt sokan kényszerülnek arra, hogy kétszer is meggondolják, biztosan szükség van-e egy adott termékre, mielőtt az a kosárban landolna, így az egyik legjobb módszer az, ha minél több trükköt bevetünk a takarékoskodás érdekében.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A Pénzcentrum számos praktikát összegyűjtött, amelyek közül elsőként a fagyasztót emelték ki: ha aktívan használjuk, maradékot menthetünk, megspórolhatunk egy-egy főzést vagy ételrendelést, illetve így hosszabb ideig is eltárolhatunk nagyobb mennyiségű leárazott árucikkeket.

Ha pedig minél kevésbé feldolgozott élelmiszert veszünk (pl. kis csomag felvágott helyett rúd szalámit, előre elkészített hamburger húspogácsa helyett darált húst), időt biztosan nem, de pénzt jobban tudunk spórolni, vagyis a pénztárcában is több marad a végén.

Bevásárlólista, akciós és saját márkás termékek

Elsőre talán sablonosnak hangzik, de annál hasznosabb az, ha bevásárlólistát írunk és átböngésszük az akciós újságokat. Ez azért fontos, mert így elkerülhetjük az impulzív vásárlást, illetve egyes boltokban sokkal olcsóbban szerezhetünk be egy adott árucikket, pláne, ha a törzsvásárlói kártyákat is bevetjük.

Emellett fontos tény, hogy már nem csak a hipermarketek, de a kisebb üzletek is jócskán (60-80%-kal) leárazzák a lejárathoz közeli vagy szépséghibás termékeket, amelyek által sokkal olcsóbban megúszhatjuk a heti menüt, így a nézelődést mindig érdemes ezeknél az árucikkeknél kezdeni.

Az érzékennyé vált vásárlók immár a saját márkás termékek mellett teszik le a voksukat elsősorban, ezzel próbálva spórolni, de ha boltban vagyunk, mindig nézzünk szét a lenti polcokon is. Ide legtöbbször az olcsóbb, kevésbé szép csomagolású termékek kerülnek, míg szem magasságban a drágábbak vannak elhelyezve.

Vásárlási gyakoriság, egységár, lejárati idő

Továbbá a szakértők szerint az is sokat ér, ha lehetőleg minél kevesebbszer megyünk boltba, s ilyenkor minél nagyobb mennyiségben veszünk abból, ami gyakran fogy, illetve nem romlandók (száraz tészta, rizs, stb.), s ennek szintén az lesz az eredménye, hogy nem viszünk haza felesleges dolgokat.

Majd azt is kiemelték, hogy mindig az egységár alapján vásároljunk, ami azért lényeges, mert a kisebb kiszerelésű termékeknek magasabb lehet az egységára, mint a nagyobb kiszerelésű árucikkeké, vagy épp fordítva.

A fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő között pedig az a különbség, hogy előbbit a friss fogyasztású, romlékony élelmiszereknél használják, amelyek a lejárat után már nem fogyaszthatók. Ám utóbbit a tartós élelmiszereknél, ami arra utal, hogy kereskedelmi forgalomba már nem hozhatók, de a lejárat után is fogyaszhatók megfelelő elővigyázatosság mellett.