Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Néhány hasznos tipp, hogyan spórolhatunk tízezreket az áram-, gáz- és vízfogyasztáson

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 2. - 15:37

A jelenlegi körülmények hatására magyarok milliói gondolkodtak el az energiafogyasztásuk átlag alá szorításának lehetőségeiről, hogy minél kedvezőbb legyen a számlák végösszege.

Az interneten számos spórolási tipp és javaslat jelent meg, hiszen a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentése és a globális gazdasági válságról szóló hírek is rátettek arra, hogy amennyire csak lehet, takarékoskodjunk az élet minden területén.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

A Hetek.hu összegyűjtött néhány szakmai javaslatot, amelyekkel házon belül csökkenthetjük a rezsit, első tanácsuk pedig az, hogy a különféle szórakoztató elektronikai eszközök esetében (tévé, laptop, házimozi rendszer, stb.) érdemes hanyagolni a standby funkciót.

Ennek lényege, hogy az eszközt kikapcsolás esetén egyfajta alvó állapotban tartja, folyamatos készenlétben, így jóval gyorsabban „ébred fel”, amikor használni szeretnénk, ez azonban jelentős mértékben fogyassza az áramot.

A 24.hu újságírójának otthoni kísérlete alapján a havi fogyasztásának 10 százalékát tudta megspórolni a standby üzemmód használata nélkül, más számítások pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ez éves szinten akár 440 kWh áram megtakarítást jelenthet.

A világításnál szintén tízezreket lehet spórolni már azzal, ha nem égetjük feleslegesen a villanyt ott, ahol nem tartózkodunk, ezt azonban tovább erősíthetjük energiatakarékos égőkkel, amelyek átlagosan 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer tovább bírják, mint hagyományos társaik.

Nyári időszakban könnyen előfordulhat, hogy a nagy hőség miatt egész nap járatjuk a klímát, ha azonban teszünk azért, hogy minél kevésbe melegedjen fel a lakás (lehúzni a redőnyt, becsukni a spalettát, elhúzni a sötétítőfüggönyt), a légkondinak annál kevesebbet kell dolgoznia, hogy lehűtse azt.

Az MVM Next szerint a konyhai hűtők esetében az új, korszerű gépek akár 40 százalékkal kevesebb áramot vesznek fel, mint a régebbi társaik, ha pedig fűtésről van szó, a kevésbé használt helyiségek esetében az alacsonyabb hőfok használata (18 Celsius-fok) is elegendő lehet a kellemes közérzethez.

A radiátorok és fűtőtestek pedig akkor a leghatékonyabbak, ha bútorok és függönyök sem gátolják a hőkibocsátásban, emellett a nyílászárók korszerűsítése, a huzatfogó kígyók, a vastagabb falvédők és padlószőnyegek beszerzése is segíthet a lakás melegen tartásában úgy, hogy közben sokat spórolunk.

Továbbá a fürdés esetében is megdöbbentő különbséget fedezhetünk fel, hiszen egy háromperces zuhanyzáshoz 30-50 liter meleg víz szükséges, míg egy kád megtöltéséhez akár 150 liter is, ez pedig azt jelenti, hogy a kádban fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás.