Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Érdemes szétnézni odahaza: ezek a használt játékok egy kisebb vagyont is érhetnek

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy 1994-es, limitált kiadású Star Wars-os sakk-készlet 215 ezerért, a Cashflow 101 és 202 magyar társasjátékok pedig egyenként több mint 100 ezer forintért keltek el.

Tavaly karácsonyhoz képest némiképp változott a Vaterán vásárlók érdeklődése, ugyanis a lemezárugyár játékai és a Playmobil-figurák idénre eltűntek a top 25-ből, a Lego és a Matchbox játékok iránt viszont akkor és most is sokan érdeklődtek.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Sőt, ez utóbbi két kategória a tavalyi adatokhoz képest mintegy 10 százalékkal nagyobb forgalmat generált idén (a szentestét megelőző hétig), s a Lego-k közül a figurákat, a tematikus karaktereket tartalmazó szetteket vásárolták legtöbben.

Egy átlagos vásárló 4 ezer forint körüli összeget költött Lego-ra 2022-ben, de a felnőtteknek szánt autókat, épületeket, popkulturális ikonokat (pl. Millenium Falcon) ábrázoló készletek, illetve a ritka vintage darabok is gazdára találtak, amelyekért rengeteg pénzt (akár több százezer forintot) fizettek a vevők – írta a Pénzcentrum.

Egy átlagos felhasználó 3600 forintot szánt idén Matchboxokra, s ezek közül a Convoy-sorozat darabjai közel kétszeres átlagáron keltek el. A mostani rekorder pedig egy 4 millió forintos Matchbox-gyűjtemény lett, de a ritka modellek (főleg jó állapotban vagy bontatlanul) is több tízezer forintot érhetnek.

A retro játékok is keresettek

Idén 8 ezer forint körüli átlagáron cseréltek gazdát a gombfoci-készletek, s ezzel a legnépszerűbb ügyességi játékká vált (lehagyva a csocsót), az idei két rekorder pedig egy 1963-as kiadású Honvéd-gombfocicsapat és egy három évvel korábbi Újpesti Dózsa-szett lett (nagyjából 170-168 ezerért vitték el őket).

Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy minden évben novemberben és decemberben veszik a legtöbb diavetítőt és diafilmet a Vaterán, amelyek közül a hetvenes-nyolcvanas években gyártott, működőképes darabok a legkelendőbbek, árban pedig 5-6 ezer forintért kapkodják el őket.

A társasjátékok egész évben jól fogynak, amelyekért átlagosan 5 ezer forintot szoktak adni, egy külön alkategóriában pedig a régi kiadásúakat is el lehet érni, amelyek közül egy 1994-es, limitált kiadású Star Wars-os sakk-készlet kelt el legdrágábban, 215 ezer forintért.

Viszont egy 1986-os gyártású sakkszámítógépért, illetve a pénzügyi befektetések mikéntjét oktató Cashflow 101 és 202 magyar társasjátékokért is szép összegeket fizettek, mégpedig egyenként 100 ezer forint feletti árakat.