Mutatjuk 2021 legkelendőbb használtautó-márkáit

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 22. - 23:22

Megjelent az a lista, amely alapján kiderült, mely brandekhez tartozó gépkocsik taroltak a hazai piacon.

A JóAutók.hu összeállításából megtudhattuk, 2021-ben 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, ami 3,4 százalékkal több az egy évvel korábbi értékeknél, és egyben azt is jelenti, hogy a használtautó-piac volumene tíz év alatt megkétszereződött.

A belföldi használtautó-piac folyamatosan bővülését ugyan 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások időlegesen visszavetették, tavaly azonban már ismét visszatért a növekedési trend. A piac forgalmának növekedését két tényező is segítette az elmúlt évben. Rövid távon az autóipart sújtó chiphiány játszott fontos szerepet: az újautó-piacon kialakult hiány a kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte. Hosszabb távon a hazai autópark folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot: míg 2012-ben a forgalomban lévő személygépkocsik száma nem érte el a 3 milliót, addig 2021 végére ez a szám már 4 millió felett járt” – magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A Datahouse adatai alapján a használautó-piaci rangsor első helyén zárt az Opel 12 százalékos részesedéssel, míg a második pozícióba a Volkswagen került 10 százalékkal, a dobogó harmadik fokára pedig éppen felért a Suzuki 9 százalékkal.

A Fordé lett a negyedik hely 8 százalékkal, a BMW az ötödik 6 százalékkal, a hatodik helyen álló Renault pedig 6 százalék alatti eredménnyel zárt.