Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Harry herceg állítja, 25 tálibot ölt meg Afganisztánban

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nem a kijelentés valódiságának kérdése a probléma, hanem az, hogy a sussexi herceg eme beismeréssel a világ egyik legnagyobb terrorista csoportjának célpontjává tette magát, ezzel együtt pedig a királyi családot is.

Harry herceg a nagy port kavaró Spare című önéletrajzi könyvében azt állítja, hogy az idő alatt, míg Afganisztánban szolgált Apache helikopterpilótaként, 25 tálibot ölt meg. A memoárban a herceg állítja, hat olyan bevetésen is repült, melyek során “emberi életeket oltott ki”, amire”sem nem büszke, sem nem szégyelli”.

Úgy fogalmazott, “nem emberként” tekintett az általa meggyilkolt 25 emberre, hanem “a tábláról levett sakkfiguraként”. A könyvében tett háborúval kapcsolatos kijelentései azonban masszív kérdéseket vetnek fel Harry herceg biztonságával kapcsolatban, hiszen mint ismert, amikor 2020-ban ő és Meghan visszaléptek a királyi család feladataitól, ezzel együtt a nekik járó védelmet is elveszítették.

Mindez azért is komoly probléma, mert Harry kijelentéseivel most magára vonhatja a tálibok figyelmét, ezzel együtt pedig komoly veszélybe sodorhatja önmagát, és a királyi családot is. A könyvben tett kijelentései igen vegyes fogadtatást kaptak, az afganisztáni és pakisztáni Twitter-felhasználók pedig jellemzően “gyilkosnak” és “keresztes lovagnak” bélyegezték Harryt.

Mark Borkowski publicista például rámutatott, az afganisztáni katonai szolgálatának kiszivárogtatása “katasztrofális”, mivel ezzel veszélybe sodorja családját, feleségét és gyermekeit is. Úgy fogalmazott:

“Célkeresztet tett a hátára, még ha a családját akarja védeni, akkor is. Őket teszi ki a legnagyobb veszélynek, mert nem gondolnám, hogy olyan szintű biztonságban vannak, mint amilyet ő is élvezhetett volna, amíg a királyi család tagja volt.”