Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

Három hónapja rostokol Kenyában egy útlevélre váró brit egyetemista

TÉMÁK:
#Kenya #probléma
Fotó: Unsplash/Ethan Wilkinson
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Miután a hatóságok megtagadták a sürgősségi okmányok kiadását a 21 éves brit egyetemistának, három hónapon át rostokolt az országban arra várva, hogy végre hazatérhessen.

A Guardian jelentése szerint a 21 éves Michael Omidire brit egyetemi hallgató szeptember óta rostokol Kenyában és nem is tud hazatérni, mert a brit hatóságok megtagadták tőle a sürgősségi úti okmányok kiadását.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Az egyetemi hallgató az Egyesült Királyságban született és Londonban is nevelkedett, ám egy teljes egyetemi félévet ki kellett hagynia, mivel azért küzdött hogy megszerezze papírjait, melyekkel hazatérhetne. Még a hónap elején lévő 21. születésnapját sem tudta megtartani családjával, és az sem biztos, hogy karácsonyra hazatérhet az Egyesült Királyságba.

Omidirének semmi kapcsolata Kenyával, csak annyi, hogy barátaival odautazott egy egyhetes vakációra a következő félév kezdete előtt, s ghánai útlevelével utazott az országba. Amikor azonban megpróbált felszállni a hazafelé tartó repülőjáratra, a légitársaság munkatársai közölték vele, okmánya nem jogosítja fel arra, hogy felszállhasson az Egyesült Királyságba tartó járatra.

Az egyetemista feltételezte, hogy relatíve gyorsan megoldja majd a problémát, ha kapcsolatba lép az Egyesült Királyság konzulátusával, ám három hónap eltelt, ő pedig még mindig Kenyában rostokol, s azt sem tudja, mikor térhet végre haza.

A Guardiannek adott telefonos interjújában leszögezte, az Egyesült Királyságban született, ott tanult, és brit állampolgár. Éppen ezért nem érti, miért ilyen nehéz kiadni neki az általa kért okmányokat, hogy hazajusson. Kiemelte, ez az első alkalom, hogy Afrikába utazott, és hatalmas megpróbáltatás volt az elmúlt három hónap, főleg azért, mert úgy érzi, nem britként, hanem inkább külföldiként kezelik.