Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Három hónap alatt 52.7 milliárd dollárt termelt a Microsoft, de így is vannak gondok

Fotó: Unsplash / Microsoft
PC

Szabó Kata

Szerkesztő

A vállalat bevétele a várakozások alatt maradt, a nyereség pedig jelentős mértékben visszaesett.

A Microsoft közzétette az előző év utolsó negyedévére vonatkozó pénzügyi adatokat, melyek alapján kiderült, hogy a vállalat 52.7 milliárd dolláros bevételt ért el, ami az elemzők által várt 52.9 milliárd dolláros szint alatt maradt.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Ennél egy fokkal nagyobb probléma, hogy a nyereség mértéke sem az elvártak szerint alakult, ugyanis 12%-os csökkenés után 16.4 milliárd dollárra esett vissza.

A redmondi vállalat ugyanakkor több lábon áll, az egyik ilyen pedig meg is mentette őket, ugyanis a felhőüzletág 18%-os növekedést produkált a tavalyi év hasonló időszakához képest és 21.5 milliárd dollárnyi bevételt generált.

Zuhant viszont az Windows-t, PC-hardvereket és Xbox-ot magába foglaló részleg, amely éves szinten mintegy 19%-os visszaesést mutat. A Microsoft szerint ennek fő oka, hogy a PC-piac visszaesése miatt a Windows iránti kereslet is megcsappant, ráadásul az Xbox tartalmak és szolgáltatások iránt is csökkent a kereslet.

A vállalat vélhetően már korábban is tisztában volt a nyereség várható csökkenésével, ugyanis néhány nappal ezelőtt mintegy 10 ezer fős létszámleépítést jelentettek be. Akkor indokként a korábbi gyors bővülést nevezték meg, ami a jelenlegi gazdasági helyzet mellett fenntarthatatlanná vált.

A relatíve rossz eredmények sem akadályozták meg azonban a Microsoftot abban, hogy további 10 milliárd dollárt fektessen a jelenlegi legnépszerűbb és legfelkapottabb mesterséges intelligencián alapuló chatbotba, a ChatGPT-be, amely a hírek szerint előbb-utóbb a Bing keresőben is visszaköszön majd.