Dollár
431,59 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,349 $

Harminchatan haltak meg a kirgiz-tádzsik határon az összetűzésben

Fotó: Kiégett páncélozott harcjármû mellett egy kirgiz rendõr a Golovnoj víztározó közelében, a fõvárostól, Biskektõl mintegy 1200 kilométere délnyugatra felkvõ Kök-Tas faluban 2021. május 4-én. Kirgizisztán és Tádzsikisztán megállapodott csapatainak visszavonásáról a határról, miután április 29-én fegyveres összecsapások robbantak ki egy vitatott határszakaszon, a Golovnoj vízgyûjtõ térségében. Mintegy 40 ember életét vesztette, 175 megsebesült. MTI/EPA/Igor Kovalenko
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 19. - 07:13

Kirgizisztán egészségügyi minisztériuma közölt számokat. 

Harminchatra emelkedett a kirgiz-tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás kirgiz halottjainak száma – írja a Pesti Srácok a kirgiz egészségügyi minisztériumra hivatkozva. 

Soron kívül Szigorítaná az oroszok vízumkérelmének elbírálását az EU

A tárca azt is hozzátette, hogy a halottak mellett számos sebesült is van, körülbelül 130-án. Tádzsikisztán is arról tájékoztatott, hogy vannak halálos áldozataik nekik is, de pontos számokat nem mondta. 

A két ország határán a héten törtek ki összecsapások a határőrök között, és jelenleg mindkét fél a másikat vádolja nehézfegyverek, harckocsik és aknavetők bevetésével. 

Pénteken Biskek és Dusanbe tűzszünetben állapodtak meg, a harcok hamar kiújultak. Az ENSZ-szóvivő Stéphane Sujarric is a feszültségek csökkentésére szólította fel a feleket, és felajánlotta, hogy amennyiben igény van rá, készek közvetíteni. 

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) pénteken a tűzszünet hatékony végrehajtására szólította fel a két közép-ázsiai országot, kiemelve, hogy az eszkaláció káros hatással van a regionális stabilitásra – teszi hozzá a PS. 

A két ország közös határa mintegy 980 kilométer hozzá, és 580 kilométerről a mai napig nem sikerült megállapodniuk, ugyanis a Szovjetunió összeomlása után több határmenti terület is vitát váltott ki. 

Míg a Szovjetunió idejében a határoknak csak jelképes szerepük volt, ma már fontosabb célokat is szolgálnak, ezért időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.