Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Több, mint harmincan megsérültek a mexikói abortusz-tüntetésen

Fotó: Flickr/Nane Creupelandt
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 29. - 22:44

Több, mint 30 ember megsérült az abortusz legalizálásáért tartott feminista felvonuláson Mexikóban.

Nem kevesebb, mint 37 rendőr és civil szenvedett különböző sérüléseket a feminista mozgalom abortusz legalizálásáért tartott tüntetésein a mexikói fővárosban – közölte szerdán a város közbiztonsági miniszterhelyettese.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

„A felvonulások végén 37 ember sérült meg, köztük 27 rendőr, a belügyminisztérium egy munkatársa, és kilenc civil, 5 férfi és 4 nő. Négy rendőr kórházi kezelésre szorult“

– jelent meg az információ a Twitteren.

A SputnikNews szerint a rendőrség és a vállalkozók már éjszaka megkezdték az előkészületeket a mexikóvárosi felvonulásokra. Az üzletek kirakatát és ajtóit fémpajzsokkal takarták le, a műemlékeket, történelmi épületeket és a Nemzeti Palotát, amely a tüntetések egyik végállomása, elkerítették. 

Az ilyen tüntetéseken mindig agresszív, szélsőséges nők vesznek részt, akik sisakot viselnek, és festékszórókkal, láncokkal, kalapácsokkal és Molotov-koktélokkal vannak felfegyverkezve.

Kedden, a biztonságos abortusz nemzetközi napján kolumbiai, venezuelai, guatemalai és salvadori feminista szervezetek is tüntetéseket tartottak a legtöbb latin-amerikai számára elérhetetlen abortuszok dekriminalizálása érdekében.

Mexikóban az abortuszok a helyi szabályozás alá tartoznak, és korábban a 32-ből négy államban voltak legálisak. Szeptember 7-én a mexikói legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a terhesség 12. hetéig tartó abortuszok tilalmát, de a precedenst még 28 állam nem vezette be a jogszabályaiba. Ezen államokban az orvosi beavatkozást akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, kivéve nemi erőszak vagy bizonyos egészségügyi állapotok esetén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.