Harminc évig kell mediánbért keresni, hogy megvehessünk egy budapesti lakást

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 1. - 05:34

A KSH adataiból kiindulva, 335 780 forintos mediánbért alapul véve a Bank360 kiszámolta, hány évet kell dolgozni, hogy kijöjjön egy új ingatlan megvételéhez szükséges összeg.

A bruttó mediánbér 335 780 forintot tett ki a munkavállalók teljes körében, így bő
másfélmillió dolgozónak legalább nettó 223 294 forintos jövedelme volt, ugyanennyien viszont ennél kisebb összeget vihettek haza havonta. Az átlagkereset júliusban is felülmúlta a mediánbért, bruttó 433 696 forintot kerestek átlagosan a magyar munkavállalók az öt főnél kisebb cégeket leszámítva, ami nettó 288 408 forintot jelentett júliusban.

A Bank360 azt vizsgálta meg, mennyi ideig kell félrerakni a mediánbért, hogy kijöjjön belőle egy 100 négyzetméteres ház a fővárosban, illetve a megyeszékhelyeken. A lakásárak minden esetben a KSH 2020-ra kiszámolt átlagárait mutatják. A Bank360 úgy számolt, hogy ezt a fizetést maradéktalanul félrerakja a munkavállaló, másra nem költ belőle.

Egy új lakás átlagos négyzetméterára 786 000 forint volt Budapesten, ami alapján 78,6 millió forintért lehet egy 100 négyzetméteres házhoz hozzájutni a fővárosban. A 223 ezer forintos mediánbér esetében 29 évet és négy hónapot kell várni, hogy összegyűljön ez az összeg, ez alatt pedig semmi másra nem lehet költeni ebből a fizetésből.

A megyeszékhelyeken olcsóbb az átlagos négyzetméterár, 455 000 forintot tett ki 2020-ban, ami alapján ezekben a vidéki nagyvárosokban a házat 45,5 millió forintból lehet megvenni. Így is 17 év kell ahhoz, hogy a mediánbérből kijöjjön az ingatlanra való, ami azonban még mindig 12 évvel kevesebb idő a fővároshoz képest. Persze ez csak az átlag, a megyeszékhelyek között is lehetnek eltérések, de még a drágább városok, mint Debrecen vagy Székesfehérvár ingatlanárai is jellemzően alatta maradnak a fővárosi lakásáraknak.

A 288 408 forintos átlagjövedelem mellett persze kevesebb ideig kell dolgozni, hogy a jövedelem félrerakásával kijöjjön egy ház. Budapesten 22 évig és 9 hónapig, a megyeszékhelyeken pedig 13 évig és 2 hónapig kell az átlagjövedelmet keresni, hogy kijöjjön a pénzből egy 100 négyzetméteres ház.

A várakozási időt tovább csökkentheti a jövő hétfőtől elérhető, kedvezményes 2,5
százalékos kamatozású Zöld hitel, amelyet akár 70 millió forint összegben és 0 százalékos csok-hitel mellett is fel lehet venni. A törlesztőrészletre azonban ezekben az esetekben is figyelni kell, átlagbér mellett például 27 millió forintig lehet felvenni a Zöld hitelt, figyelembe véve az adósságfék szabályokat is.

Ha nem új lakásban gondolkoznak a vevők, szintén kevesebb idő alatt jön össze az új ház még mediánbér mellett is. Budapesten egy használt ingatlan átlagos négyzetméterára 636 000 forintba kerül, ami alapján 23 évet és 9 hónapot kell spórolni. A megyeszékhelyeken ennél jelentősebb az árcsökkenés, itt az átlagos négyzetméterár 316 000 forint, így egy 100 négyzetméteres ház vételárát 11 év és 10 hónap alatt lehet összegyűjteni.

A használt ingatlanoknál azonban az alacsonyabb ár sok esetben alacsonyabb minőséget is jelenthet, ami a felújítási költségekben mutatkozik meg. A lakásfelújítási támogatás 3 millió forint utólagos finanszírozással segíthet ezekben az esetekben, hiszen ezt egy éven belül megvásárolt házakra is fel lehet venni, ha az igénylő legalább egy gyermekek nevel, vagy éppen gyermeket vár.