Hármas családi tragédiát okozott a nyírbátori robbanás

Fotó: Unsplash/Veit Hammer
not image

Kornis Vivien

2021. október 15. - 21:40

Szilágyi Andor, fivére, Szilágyi József, és Szilágyi József fia, ifjabb Szilágyi József vesztette életét a robbanás során.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk korábban, három áldozatot követelő robbanás történt Nyírbátorban, a Bátortrade Kft. biogázüzemének területén. A baleset során Szilágyi Andor és fivére, Szilágyi József, valamint Szilágyi József fia, ifjabb Szilágyi József vesztette életét.

A robbanást vélhetően a fermentorban felgyülemlett metángáz és oxigén keveréke egy – egyelőre ismeretlen körülmények között keletkezett – szikrával való találkozása okozta, miközben éppen takarítási munkákat végeztek a területen. 

A Borsonline.hu beszámolója szerint ifjabb Szilágyi Andor, az elhunyt Szilágyi Andor fia maga is a biogázüzemben dolgozott korábban, de három hónappal ezelőtt felmondott. Édesapja is ezt tervezte, de nem akarta kockáztatni családja anyagi biztonságát, így addig nem mondott volna fel, míg nem talál új munkahelyet.

“A fermentor egy 5 méter mély betongyűrű, aminek az alján tulajdonképpen megfőzött állati és növényi hulladék level áll. Miután a vizet leszivattyúzzák, azt ott maradt iszapot el kell takarítani, vagyis egy futószalagra kell lapátolni. Ebben vett részt az édesapám, illetve a nagybátyám, József, illetve az unokatestvérem, a kis Józsi. A tragédiával kapcsolatban mindenféle valótlan hír megjelent. Az egyik szerint a robbanást az okozta, hogy egyikük rágyújtott egy cigarettára, de ez már csak azért is hazugság, mert egyikük sem dohányzott soha életében” – mondta el a gyászoló férfi a lapnak. 

Ifjabb Szilágyi Andor elmondta: szeretné, hogy a felelősök megkapják méltó büntetésüket. Idősebbik Szilágyi Andor felesége, Erzsike elmondta, férje 29-én lett volna 50 éves és 31 éve voltak házasok, amikor a tragédia történt. Sógornője, Anikó szerelmét, és mindössze 23 éves fiát is elvesztette a robbanás miatt. 

A Bors cikkéből kiderül: a gyászolók fájdalma óriási. Ifjabb Szilágyi József testvére, Julika egy darabig fel sem fogta, hogy egyszerre elveszítette az édesapját és a bátyját is, a fájdalom csak később tört belőle ki. Olyannyira rosszul lett, hogy szerettei nyugtatót adtak neki, de az sem használt.

A gyászoló családtagok elmondták, hogy egy napig azt sem tudták, “mennyi maradt meg” szeretteikből, de azóta kiderült, hogy holttestük ép, “csak egy kicsit égett meg.” A cég kifizeti az elhunytak temetését.

A lap megkeresésére a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélytetés miatt indult büntetőeljárás.