Harmadik világháborúra figyelmeztette Lengyelország az EU-t

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén 2021. október 22-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Kornis Vivien

2021. október 25. - 20:48

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök óva intette az Európai Uniót attól, hogy az általa „harmadik világháborúnak” nevezett háborút szítson azzal, hogy megakadályozza az ország hozzáférését az uniós alapokhoz.

Morawiecki a Financial Timesnak adott, hétfőn megjelent interjújában azzal fenyegetőzött, hogy kormánya “minden rendelkezésükre álló fegyverrel meg fogja védeni jogaikat”, és utalt arra is, hogy Lengyelország képes szabotálni az EU üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus terveit – számolt be a Luxemburg Times a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva.

Harcias hangvételű interjújára azután került sor, hogy Lengyelország némi haladékot nyert a tömbbel folytatott, folyamatosan eszkalálódó vitájában, amiért az ország egyoldalúan elutasította az uniós jog elsőbbségét, ezzel alássáva a 27 tagú blokk jogrendjét. Miután az unió vezetői múlt heti csúcstalálkozójuk során megvitatták a helyzetet, olyan nehézsúlyú politikusok, mint Angela Merkel és Emmanuel Macron önuralomra szólítottak fel.

Az EU újraértékeli, milyen agresszív megközelítésre van szükség a lengyelországi jogállami válság kezelésére, miután Morawiecki közölte, hogy a lengyel kormány felfüggeszti a bírák megfegyelmezésére alkalmazott, vitatott gyakorlatát. A kormányfő a lapnak elmondta, hogy legkésőbb az év végéig benyújtják az erre vonatkozó jogszabályt.

Morawiecki azonban arról is beszélt, hogy az Európai Bizottságnak vissza kell vonnia szeptemberi határozatát, amellyel napi pénzbírságot szabott ki Lengyelországgal szemben, amiért az nem hajtotta végre az EU legfelsőbb bírósági határozatait a bíróságokra vonatkozóan. 

“Ez lenne a legbölcsebb dolog, amit tehetnek. Így nem kellene a fejünkhöz tartott fegyverekkel beszélnünk egymással” – magyarázta. 

A legutóbbi vita az EU és a jobboldali lengyel kormány között az igazságszolgáltatás terén bekövetkezett változások miatt robbant ki, amelyek a bíróságok feletti politikai befolyást növelték. A fékek és ellensúlyok elmosódása miatti aggodalom okán késik a Lengyelországnak szánt 36 milliárd eurós uniós forrás jóváhagyása.

Donald Tusk, az ország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője és az Európai Tanács korábbi elnöke azt mondta, az EU-t „megdöbbentette” Morawiecki háborús retorikája, és hogy az EU végül biztosítani fogja a hozzáférést Lengyelországnak a forrásokhoz.